Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Zuid-Afrikaanse overheid negeert eigen wetenschappelijke team door 32 wilde dieren opnieuw als boerderijdieren te definiëren

Stampersgat, 25 januari 2020

Door 32 wilde diersoorten als boerderijdieren te vermelden onder de Animal Improvement Act, ging het ministerie van Landbouw in tegen de aanbevelingen van de eigen wetenschappelijke autoriteit van de overheid.
 
Het wetenschappelijk rapport over het fokken van dieren in het wild werd gevraagd door de voormalige minister van Milieuzaken en werd geschreven door 14 van de beste natuurwetenschappers van het land. Het waarschuwde dat de opsomming van inheemse wilde dieren onder de Animal Improvement Act (AIA) "veel van de in dit rapport genoemde risico's zou verergeren. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat er geen verdere inheemse soorten worden vermeld".
 
Dit is precies wat er gebeurde. Het ministerie van Landbouw - dat de nieuwe lijst vrijwel als een amendement van twee pagina's op een addendum in de statuten boekte - heeft het uitgebreide 170 pagina's tellende DEFF-rapport niet gelezen of gewoon genegeerd. Of was het allemaal gewoon een slechte timing? Er was geen openbare raadpleging. Het ministerie van Landbouw gaf in het parlement toe dat er geen wetenschappelijk onderzoek was gedaan naar de herdefiniëring van de dieren die onder de AIA waren opgenomen.
 
Het DEFF-rapport wijst op dat, in plaats van een instandhoudingsmaatregel, fokken in gevangenschap een potentieel gevaar is voor wilde populaties door "lekkage" naar vrij rondlopende populaties.
 

Het voegde eraan toe dat "intensief beheer en selectief fokken van wild een aantal significante risico's voor de biodiversiteit [en] voor de biodiversiteitseconomie met zich meebrengt ... en de huidige en toekomstige bijdrage van de natuurindustrie aan het behoud van biodiversiteit in gevaar kan brengen".
 
Andere gevaren zijn onder meer een gezondheidsrisico van hertenvlees door overmedicatie van gefokte wilde dieren, parasietinfecties op boerderijen die op wilde dieren worden overgebracht, reputatieschade aan Zuid-Afrika door "canned hunting" op in gevangenschap gefokte dieren.
 
“Een aantal hoogwaardige wildsoorten wordt momenteel in het wild gevangen en naar een fokbedrijf gebracht. Voor soorten met kleine populatiegroottes in het wild of zeldzame soorten, zal "de populatiegrootte van wilde populaties verminderen en hun uitstervingsrisico vergroten".
 
De Professional Hunters Association of South Africa (Phasa) heeft ook zijn bezorgdheid geuit over het intensief fokken van dieren en is tegen de "zeer controversiële praktijken zoals kunstmatige inseminatie, klonen, genetische manipulatie en elke procedure die kunstmatige kleurvarianten produceert".

Lees hier het volledige artikel.