Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Zuid-Afrikaanse brancheorganisatie voor toerisme stelt richtlijnen op voor interacties met dieren

Stampersgat, 7 november 2019
 
Enkele jaren geleden werd een vertegenwoordiger van de ANVR (de branche organisatie van reisorganisaties in Nederland), uitgenodigd voor een congres in Zuid-Afrika. Dit congres was georganiseerd door SATSA (Southern Africa Tourism Services Association) waarbij veel organisaties aangesloten zijn die bezig zijn met toerisme in hun land.
 
De ANVR was daar op uitnodiging om te vertellen over de richtlijnen die zij in 2016 lanceerde aangaande wilde dieren in toerisme. Deze richtlijnen, waarbij ook SPOTS betrokken was, classificeert excursies zoals olifantenritjes en interacties met wilde katten als onacceptabel. Deze richtlijnen zijn geen geboden maar het leidde er wel toe dat de meeste bij de ANVR aangesloten reisorganisaties dit soort excursies niet langer meer aanbieden.

Naar aanleiding van dit congres in Zuid-Afrika en de aanbevelingen vanuit o.a. de ANVR, werd een grootschalig onderzoek ingesteld om als SATSA ook te komen tot richtlijnen in excursies met wilde dieren. En op 31 oktober kwamen de resultaten van dit onderzoek naar buiten. De Animal Interaction Guidelines doet duidelijke uitspraken over wat wel en wat niet geaccepteerd is. Veelal zijn de richtlijnen van de ANVR opgenomen waarbij dus ook interacties met wilde katten gezien worden als ‘onacceptabel’. Dat is groot nieuws want Zuid-Afrika is berucht om vooral zijn fokindustrie van leeuwen en cheeta’s voor de toerist.
 
Hoewel de SATSA geen wetten kan maken, is het wel een enorm sterk signaal dat hier afgegeven is. Ze onderstreept onder meer dat dit soort excursies het merk Zuid-Afrika schaadt. Zo wordt het voor de Regering van Zuid-Afrika steeds lastiger om vol te blijven houden dat het fokken van dieren zoals leeuwen en cheeta's voor de toerist, normaal is. Wij zijn er super blij mee dat de ANVR richtlijnen, waar wij zo bij betrokken waren, zo veel impact hebben. Het gaat ongetwijfeld bijdragen tot stukken minder dierenleed.
 
Lees hier het volledige artikel.