Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Zuid-Afrika zet nieuwe wetgeving wildlife on hold

Stampersgat, 1 mei 2023

Per 1 april dit jaar (2023) zou een nieuwe wetgeving ten aanzien van wildlife van kracht gaan in Zuid-Afrika. De huidige wetgeving was toe aan een grondige herziening. In 2021 kwam een panel van deskundigen, op verzoek van het verantwoordelijke Ministerie van Department of Forestry, Fisheries and the Environment (DFFE), met een reeks aanbevelingen over een scala aan onderwerpen. Hieronder vele hete hangijzers zoals de trofeejacht op luipaarden, het managen van Game farms, de jacht op olifanten en neushoorns alsook de handel in ivoor en hoorn. Een ander heet hangijzer was de fokindustrie van leeuwen. Zuid-Afrika is berucht vanwege het systematisch fokken van leeuwen; naar schatting leven er zo’n 10.000 gefokte leeuwen op grofweg 400 zogenaamde fokcentra*. In de bevindingen van het panel werd aangeraden per direct te stoppen met deze hele fokindustrie en vertakkingen ervan. Daarop kondigde de verantwoordelijke Minister aan deze industrie uit te faseren.

Nieuwe wetgeving on hold gezet

In februari dit jaar, 2023, kondigde DEFF hernieuwde wetgeving aan. Die zou in werking treden vanaf 1 april dit jaar. Maar net voordat het wet zou worden, dienden de  Professional Hunters Association of South Africa (PHASA) en Wildlife Ranching South Africa (WRSA) een interdict in bij de rechtbank. PHASA en WRSA gaven in dit interdict o.a. aan dat er te weinig tijd gegeven was aan belanghebbenden om input te geven en dat hiermee essentiële schade wordt aangebracht aan deze bedrijfstakken. Daarnaast stellen zij dat de Overheid te weinig middelen heeft om de nieuwe wetgeving uit te kunnen voeren in de praktijk. Aldus partijen zou dit ertoe leiden dat het nog langer duurt alvorens vergunningen te krijgen.

Experts geven aan dat dit interdict bij de Rechtbank zeker kans van slagen heeft. En dat is de redenen waarom de Regering van Zuid-Afrika de nieuwe wetgeving, tot nader order, heeft uitgesteld. In een persbericht zegt het Ministerie hierover;

Due to the urgent timeframes of the litigation, the Department required additional time to consider the varied issues raised in the court application. For this reason an out of court settlement was reached between the parties. In terms of the settlement agreement, the Minister agreed to withdraw the revised Regulations Pertaining to Threatened or Protected Terrestrial Species and Freshwater Species, and its associated species list.

Wat is de reden achter het interdict

De nieuwe wetgeving heeft de nodige consequenties voor fokcentra, die zichzelf vaak ‘sanctuaries’ noemen, en jachtaanbieders. Zo zouden fokcentra sterk aan banden worden gelegd – het fokken met wilde dieren zou aan heel veel voorwaarden moeten voldoen met nieuwe eisen voor bijvoorbeeld verzorging van de gefokte dieren. En fokken met dieren in ‘sanctuaries’ zou onmogelijk zijn door de nieuwe wetgeving. Als aan de nieuwe wet niet wordt voldaan, zou dit direct gevolgen hebben voor deze bedrijven zoals sluiting. Canned hunting zou praktisch onmogelijk worden.

Ook ten aanzien van de jacht op olifanten, neushoorns en luipaarden, zouden striktere regels komen waardoor de hele industrie veel meer aan banden wordt gelegd. Last but not least werden diersoorten op de nieuwe lijst van beschermde dieren geplaatst die zeer gewild zijn bij Game Reserves en jagers waaronder de blesbok, wildebeest (gnoe) en sabelantilope.

Het vermoeden is dan ook dat dit de echte redenen zijn voor PHASA en WRSA om de nieuwe wetgeving te willen voorkomen.

En nu?

De vraag is nu wat dit uitstel op langere termijn gaat betekenen voor wildlife in Zuid-Afrika. Want tot nadere wetgeving, blijft bijvoorbeeld de hele fokindustrie van leeuwen volstrekt legaal. Het enige waar nu een stop op is gezet, is de export van skeletten van gefokte leeuwen. Maar hierover zegt de Minister zelf;

“I have not issued a quota for the export of lion derivatives [bones] so there has been no legal export, although there is an illegal trade”.

Het Ministerie geeft wel aan;

The Department is still committed in reforming the legislative framework in relation to the threatened or protected terrestrial and freshwater species.

Lees het hele artikel hier.

In Zuid-Afrika worden op grote schaal leeuwen gefokt; naar schatting leven er zo’n 10.000 gefokte leeuwen terwijl er nog maar zo’n 3000 leeuwen in het wild leven. Jonge welpjes worden op jonge leeftijd gescheiden van hun moeder waarna zij snel opnieuw zwanger kan worden. De welpjes worden ‘verzorgd’ door betalende vrijwilligers en ingezet in excursies (selfies voor toeristen en wandelen met leeuwen). Als het dier hiervoor te oud wordt, gaat het veelal terug naar de fokker. Hier is het wachten op een jager die de leeuw afschiet in Canned Hunting. Tot 2019 werd het skelet van de gedode leeuw geëxporteerd naar Azië waar het verwerkt werd in traditionele Chinese medicijnen (TCM) als vervanger van de tijger. Hoewel dit laatste officieel beëindigd is, geeft de Minister aan dat zij een levendige illegale handel in leeuwen lichaamsdelen vermoedt. 

Foto: in Zuid-Afrika leven naar schatting meer dan 10.000 gefokte leeuwen. Met regelmaat worden wantoestanden gesignaleerd zoals verhongerende leeuwen. Wij berichtten hier eerder al over.