Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Weer cheeta's inbeslag genomen voor kust van Somaliland

Stampersgat, 16 oktober 2019

Recent werden wederom cheeta welpen voor de kust van Somaliland in beslag genomen door autoriteiten; maar liefst 12 ditmaal. Bestemming: het Midden-Oosten waar cheeta's zeer geliefd zijn als huisdier. Deze stakkers zijn uit het wild, van hun moeder, geroofd en zijn naar schatting nog maar zo'n 2 maanden oud. Hoe lang de dieren zonder eten en drinken hebben gezeten, is onduidelijk. Maar ze waren er erg slecht aan toe. 4 welpjes zijn vlak na de inbeslagname overleden. De 8 overgebleven diertjes zijn overgebracht naar het opvangcentrum welke o.a. door het door ons ondersteunde Cheetah Conservation Fund, wordt ondersteund. Omdat hun toestand zo slecht is, is de levensverwachting laag voor de 8 overgebleven dieren.
 

Op dit moment zitten er dus 40! cheeta welpen in dit opvangcentrum waarvan het merendeel het laatste jaar in beslag is genomen. Wat allemaal maar weer bewijst hoe groot de illegale handel in deze dieren is. En toch ziet CITES, waarbij praktisch alle landen ter wereld zijn aangesloten waaronder Nederland, dit als 'marginaal' en is een voorstel om deze illegale handel weer op de agenda te zetten, van tafel geschoven. Ook Nederland stemde tegen. Hoe dit allemaal kan? Dit artikel uit de hand van cheeta expert Sarah Durant, vertelt er meer over. Een must read…..

De consequenties van dit besluit zijn waarschijnlijk erg groot. CITES komt eens in de 3 jaar bij elkaar; voorlopig is de illegale handel in cheeta’s afgevoerd. Over 3 jaar zijn er dus nieuwe kansen maar de vraag is of dit nog wel op tijd gaat zijn voor deze subsoort cheeta's die vrolijk verder verhandeld worden. En dat terwijl er van deze subsoort nog maar zo'n 300 in het wild leven.....

Als SPOTS proberen wij in ieder geval aandacht voor dit alles te krijgen in Den Haag. Het is essentieel dat we boven tafel krijgen waarom Nederland nee heeft gestemd. Maar nog belangrijker is dat Nederland/de EU, het probleem ziet en de illegale handel in de cheeta's weer op de agenda zet tijdens de komende CITES top. We kunnen alleen maar hopen dat het dan nog niet te laat is.


Foto: 1 van de nog in leven zijnde cheeta's die recent in beslag werden genomen. Voor hun lot wordt gevreesd.