Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Wederom wordt de illegale handel in jaguars blootgelegd

Stampersgat, 6 juli 2023

Al jaren droomde Humberto Tan ervan de krachtige jaguar vast te leggen met zijn camera. Daarom zocht hij in de jungle van Suriname naar het roofdier, slapend in een hangmat en altijd met zijn camera in de aanslag. Zijn zoektocht is vastgelegd in de documentaire ‘De jacht op de jaguar‘, die te zien is op Videoland.

Tijdens zijn zoektocht vond hij niet alleen de poten van de jaguar in het zand en de uitwerpselen op de grond, maar ook kogelhulzen van jagers die eerder op deze plek waren. De jaguar is nu veel geld waard. Vooral vanuit Azië is de vraag naar tanden, botten en vlees groot, ontdekt Tan. De Zuid-Chinese tijger is vrijwel uitgestorven en dus verlegt de stroperij en illegale handel zich. Zoals naar leeuwen en jaguars.

Jaguar meer en meer bejaagd voor Chinese markt

Van oudsher is de tijger geliefd in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Maar meer en meer wordt dit dier vervangen door andere wilde katten zoals leeuwen, luipaarden, sneeuwluipaarden en jaguars. Van de hoektanden van jaguars worden sieraden gemaakt en van de botten medicatie. “Mensen uit China koken de botten van de jaguar zeven dag lang tot een zwarte pasta.” Dit zou volgens traditie goed zijn voor de gezondheid en voor chronische gewrichtspijnen. “Onbewezen kolder” aldus Tan.

Om de illegale jaguarhandel in Peru, Bolivia, Guyana en Suriname van de jaguar te bestrijden, deden drie internationale organisaties, IUCN NL, Earth League International en IFAW, van 2019 tot 2022 onderzoek. Operation Jaguar bevestigde dat handelaren voornamelijk uit China kwamen.

Prominente rol voor Schiphol?

Op undercoverbeelden zegt een handelaar dat hij het liefst via Schiphol reist. ‘Daar controleren ze niet op wildlife.’ “Op de beelden zie je de handelaren lachen als ze praten over Schiphol. Het is toch bizar dat controles in China en Amerika strenger zijn dan op Schiphol? Hij noemde Nederland een ‘laag risico'”, zegt Tan.

De douane van Schiphol liet op navraag van Tan weten wel degelijk aandacht te hebben voor de smokkel van onder meer producten van grote katachtigen, zoals de jaguar. ‘De douane controleert de bagage van reizigers in transit. Bij deze controles kijkt de douane onder andere naar de smokkel van bedreigde planten en dieren. Een deel van deze controles gebeurt door het scannen van de bagage buiten het zicht van de reiziger.’

Lees het hele artikel hier.

SPOTS is al langere tijd bezig met een lobby in de politiek rondom het onderwerp traditionele (Chinese) medicijnen, TCM. In een gedeelte hiervan worden bedreigde, wilde dieren gebruikt zoals de jaguar, wat wederom door Humberto Tan is vastgelegd. Toch lijkt het erop dat wildlife crime en de bestrijding ervan, vaak laag op de prioriteitenlijst van de verantwoordelijke Ministeries staat. We hopen dat door dit soort documentaires, het belang van hogere prioritering, duidelijk wordt.


Foto: jaguar, copyright Patrick Meijer