Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Wederom belangrijke motie in Tweede Kamer aangenomen

Stampersgat, 28 juni 2024

Recent vroegen Kamerleden Laura Bromet (Groen Links/PVDA) en Dion Graus (PVV) aandacht voor dat deel van traditionele medicijnen (TM) waarbij gewerkt wordt met bedreigde, wilde dieren. Ze adresseerden het onderwerp tijdens een debat waarbij ook een brief van SPOTS over dit onderwerp geagendeerd was.

Zo worden bijvoorbeeld leeuwen en tijgers op grote schaal gefokt, vaak onder verschrikkelijke omstandigheden, om vervolgens eerst ingezet te worden in het toerisme. Als ze in het toerisme niet meer van nut zijn of te groot zijn, worden ze gedood en worden hun lichaamsdelen verhandeld voor tradittionele medicijnen.

In die brief spraken wij onze zorg uit over het gegeven dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterk inzet op traditionele medicijnen (TM). Maar tegelijkertijd weigert een expliciete uitspraak te doen over het gebruik van bedreigde wilde dieren in een deel van die medicijnen. Dit gebruik brengt dieren naar de rand van uitsterving waarvan de neushoorn, tijger en pangolin de bekendste zijn. Maar steeds meer dieren worden gebruikt als vervanger bijvoorbeeld de leeuw, jaguar en luipaard als vervanger van de tijger. Hierdoor ontstaat een grote illegale handel die slecht is voor de dieren zelf, de biodiversiteit alsook risicovol is voor virusuitbraken en dus de wereldgezondheid.

Wij vinden dat de WHO een uitspraak moet doen over dit gebruik. Omdat de WHO op dit moment werkt aan een nieuwe strategie voor traditionele medicijnen, zou dit een uitstekend moment zijn om dat in die strategie op te nemen.

Gisteren werd een motie hiertoe ingediend door Dion Graus; en de motie is ook aangenomen. Super nieuws voor veel wilde dieren.