Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Wat hebben Canned Hunting, dodelijke infecties en Traditionele Chinese Medicijnen met elkaar gemeen? Leeuwen.

Stampersgat, 15 maart 2021
 
Er komt binnenkort een nieuwe documentaire uit genaamd 'Lions, Bones and Bullets'. Vermoedelijk gaat de documentaire dieper in op de leeuwenbottenhandel.
 
Doordat landen als de VS strikte regels hebben tegen invoer van canned hunting trofeeën, is deze markt ingezakt. Ook knuffelfarms liggen meer en meer onder vuur en bezoeken daaraan nemen, gelukkig, ook af. De afgelopen jaren heeft SPOTS zich hard ingezet op voorlichting over dit onderwerp en ook de Zuid-Afrikaanse toeristenbranche spreekt er zich inmiddels tegen uit.
 
Waar nog wel veel geld aan te verdienen is, is de bottenhandel. Zuid-Afrika stelt jaarlijks een quota op voor de export van skeletten van gefokte leeuwen naar Azië, vooral voor het gebruik in Traditionele Chinese Medicijnen (TCM). In Zuid-Afrika worden industrie-matig, veelal onder zeer slechte omstandigheden, leeuwen gefokt voor hun skelet. Intussen leven er in dit land al meer dan 8000 gefokte leeuwen. Ter indicatie; in het wild leven er in dit land nog maar zo’n 2800 leeuwen. Op onze website kun je meer informatie vinden over de handel in leeuwenbotten. 
 
In een gedeelte van Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) worden wilde dieren verwerkt. Het geloof is dat lichaamsonderdelen van specifieke dieren helend zouden werken bij kwalen en ziektes. De vraag vanuit TCM leidt tot een grote illegale handel. En dat leidt weer tot uitsterven van diersoorten en afbraak van biodiversiteit. Maar illegale handel is daarnaast ook een gevaar voor onze volksgezondheid.

Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19 en daarbij dat dit niet de laatste keer zal zijn. Diverse virusuitbraken gingen dit virus voor, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn. Deze virussen (zoönosen) springen over van dieren op mensen. Wetenschappers stellen dat 75% van de opkomende infectieziekten zoönotisch is. De meerderheid is afkomstig van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit, de handel in en exploitatie van wilde dieren, klimaatverandering en het opeenpakken van grote aantallen dieren in de veehouderij vormen volgens de virologen steeds grotere risico’s op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën. 

Recent keurde de Chinese overheid wederom traditionele medicijnen (TCM) goed als COVID-behandeling. Ze kondigde ook aan sterk te willen inzetten op TCM, zowel op nationaal als internationaal niveau. Lees hier het volledige bericht over de goedkeuring van China. 
 
Wij hebben in de basis niets tegen TCM. Maar helaas wordt in een gedeelte van dit soort medicijnen bedreigde diersoorten verwerkt die hierdoor dreigen uit te sterven waaronder dieren zoals tijgers, leeuwen en luipaarden. Op onze website vind je meer informatie over TCM. 

We zien ook dat China middels hun Belt en Road Initiative (BRI) hun invloed op de wereld versterkt. En waar dit gebeurt, stijgt de illegale handel in diersoorten explosief. Omdat China vaak zakendoet met arme landen, en aan deze landen leningen worden verstrekt die ze vaak niet kunnen terugbetalen, leidt dat vaak tot grote gevolgen voor de natuur. Denk aan Zimbabwe die wilde dieren uit de natuur haalde om zo haar leningen aan China te kunnen terugbetalen. Wij maken ons dus ernstige zorgen om de plannen van de Chinese Regering om een boost te geven aan TCM. SPOTS roept de politiek op om zich er hard voor te maken dat het gebruik van wilde dieren uit TCM wordt gehaald. Wij vrezen anders echt het ergste.

De documentaire 'Lions, Bones and Bullets' zou wat ons betreft bij kunnen dragen aan het verhogen van het bewustzijn over dit onderwerp. Op deze Facebook-pagina kun je meer informatie vinden over de voortgang van de documentaire.