Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Vakantieseizoen weer van start - hoe ga je diervriendelijk op reis?

Stampersgat, 13 juli 2023

Nu het vakantieverkeer langzaamaan weer op gang komt, grijpen wij dit moment aan om extra te waarschuwen: houd afstand voor mens én dier. 

Het blijkt dat in veel excursies die mensen op vakantie ondernemen dieren betrokken zijn (in zo'n 70% van de gevallen). Vaak is bij dit soort excursies sprake van dierenleed. Iets waar veel mensen nu juist niet aan willen bijdragen. Maar hoe kun je dit herkennen, en hoe kun je ervoor zorgen dat je zelf (vaak onbedoeld) niet bijdraagt aan dit dierenleed?

Excursies met dieren
Van dolfijnenshows tot olifantenritten, dansaapjes, selfies met tijgers of cheeta’s en wandelen met leeuwen. Achter dit vermaak schuilt enorm veel dierenleed. Dieren worden uit het wild gehaald of gefokt in gevangenschap – vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De dieren leven in kooien of aan de ketting, worden hardhandig getraind en vervolgens hun leven lang gebruikt ter vermaak van mensen. Als ze ouder worden, worden ze vaak ingewisseld voor een jonger dier. Waar de volwassen dieren blijven, is vaak raadselachtig. Zo is van leeuwen bekend dat deze veelal eindigen in de canned hunting jachtindustrie. Hun skelet wordt dan geëxporteerd naar Azië waar ze verwerkt worden in traditionele 'medicijnen'.

Schadelijk voor welzijn mens en dier
De omgang met wilde dieren is niet alleen schadelijk voor het welzijn van wilde dieren. De corona crisis leert ons dat contact met wilde dieren ook een gezondheidsrisico voor mensen kan vormen. Wilde dieren kunnen mensen verwonden of via contact ziektes overdragen. We vragen dan ook om ‘social distancing’. Veel mensen willen wilde dieren bewonderen, en dat begrijpen we. Onze oproep is om dat van gepaste afstand te doen. Zodra je als toerist in direct contact kunt komen met wilde (jonge) dieren, is het foute boel. Zowel voor dier als mens: houd afstand!’.

Waar moet je op letten?
Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden.
Bijvoorbeeld door:

  • - Niet op de foto te gaan met een wild dier
  • - Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
  • - Geen olifanten te voeren, wassen of erop rijden
  • - Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows). Alleen echt diervriendelijke opvangcentra te bezoeken, waar niet gefokt wordt met dieren om jonge dieren te houden.
  • - Of wilde dieren in het wild bewonderen, vanaf gepaste afstand.

Het dierenleed achter selfies en andere interacties met dieren
Selfies met wilde dieren zoals leeuwen en cheeta's, zijn zeer gewild. Achter de 'leuke' interactie zit echter een wereld van dierenleed. In het geval van wilde katten; zij worden direct na geboorte van hun moeder verwijderd terwijl ze normaliter anderhalf jaar bij elkaar blijven. Vervolgens wordt het dier dag in, dag uit, door mensen geknuffeld. Bij het ouder worden, worden ze vaak ingewisseld voor een nieuw exemplaar. Het is zeer de vraag waar de volwassen dieren dan blijven.

Hoe herken je een knuffelfarm?
Hieronder enkele kenmerken van knuffelfarms: 

  • - Wat gelijk opvalt bij een bezoek aan de website zijn de foto's waarop je mensen ziet knuffelen met (jonge) dieren.
  • - In de beschrijvingen wordt duidelijk dat er altijd nieuwe (vaak jonge) dieren aanwezig zijn. Wanneer je ook komt: er zijn altijd jonge dieren waarmee je kunt knuffelen, waarmee je kunt wandelen of waarmee je op de foto kunt.
  • - Het is onduidelijk waar de jonge dieren naar toe gaan als ze groter zijn geworden. Bij navraag blijkt dat er weliswaar plannen zijn om de dieren terug te plaatsen in het wild maar in de praktijk is dit nog nooit gebeurd of kan er, bij navraag, geen bewijs worden overleverd.
  • - De projecten worden niet internationaal erkend en de gefokte dieren komen niet terecht in het 'officiële' circuit (zoals bijvoorbeeld erkende dierenparken).
  • - Bij sommige van deze plaatsen kun je ook knuffelen met 'uitheemse' dieren. Zo kun je op veel plaatsen in Afrika knuffelen of wandelen met tijgers, een diersoort dat hier van nature niet leeft. Zeker hier is dan de vraag wat er met die dieren gebeurt aangezien uitplaatsing in het wild onmogelijk is. In het beste scenario slijten ze hun leven als volwassen dier in een hok.
  • - Vaak zijn er ook witte leeuwen waarmee je kunt knuffelen. Witte leeuwen worden specifiek en selectief gefokt. Van nature komen witte leeuwen zelden voor in de vrije natuur, waarschijnlijk omdat ze door hun witte vacht te veel opvallen en dit dus in hun nadeel werkt.

SPOTS is samen met World Animal Protection en IFAW betrokken geweest bij de totstandkoming van richtlijnen aangaande dieren in toerisme van het ANVR. Deze werden in 2016 gelanceerd. De ANVR is de brancheorganisatie van reisorganisaties in Nederland waar meer dan 260 organisaties bij zijn aangesloten. Naast de richtlijnen is er een training ontwikkeld voor reis medewerkers. Zodat ze beter kunnen adviseren naar reizigers toe als het op dieren aankomt. 

Kortom, neem je verantwoordelijkheid als je op reis bent en draag zo je steentje bij!