Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

SPOTS stuurt mail naar Ministerie van VWS

Stampersgat, 14 oktober 2024

Op dit moment is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bezig met een nieuwe, meerjarige strategie rondom traditionele medicijnen (2025-2034). De WHO is een groot voorstander van het gebruik van deze traditionele medicijnen, TM, en promoot het gebruik hiervan dan ook stevig.

Gebruik van wilde, bedreigde dieren en planten in deel van TM

SPOTS heeft op zich geen bezwaren tegen TM maar wel tegen het gegeven dat er in een gedeelte hiervan, gewerkt wordt met bedreigde dieren en planten. Vooral traditionele Chinese medicijnen (TCM) zijn hiervan een voorbeeld – denk aan de hoorn van neushoorn. Dit leidt tot een enorme illegale handel die een steeds grotere druk legt op heel veel wilde dieren. Waaronder de wilde katachtigen. Ter voorbeeld: de tijger was en is zo’n dier dat gewild is in TCM. Door die vraag nam de stroperij op dit dier zo enorm toe dat er nu nog maar zo’n 4000 tijgers wereldwijd zijn. En nog steeds wordt de tijger gestroopt vanwege de vraag naar zijn lichaamsdelen. Met afnemende tijger aantallen, verlegt de vraag vanuit TCM zich nu naar zogenaamde ‘vervangers’. Dieren die anatomisch lijken op de tijger. En zo verdwijnen dieren als jaguars, leeuwen, luipaarden en sneeuwluipaarden in de illegale handel omdat hun lichaamsdelen gebruikt worden TCM. Zo zijn er tenminste 45 medicijnen op de Chinese markt waarin luipaard ingrediënten gebruikt worden.

WHO moet uitspraak doen

Wij vinden het onvoorstelbaar dat de WHO wel sterk inzet op traditionele medicijnen, maar vervolgens geen uitspraak doet over het gebruik van bedreigde soorten in een gedeelte hiervan. Dit leidt immers tot illegale handel en een toenemende druk op vele dieren. Slecht voor de biodiversiteit van de wereld maar zeker ook slecht voor de wereldgezondheid. Illegale handel in wilde dieren is, aldus virologen, zeer risicovol voor de uitbraak van zoönosen.

Intussen komen er meer en meer verontrustende voorstellen naar buiten. Zoals vanuit Zuid-Afrika en Namibië waarbij de Regeringen van die landen voorstellen doen om ‘medisch toerisme’ te ontwikkelen. Geïnteresseerden in bijvoorbeeld medicijnen met daarin hoorn van de neushoorn verwerkt, zouden dat dan kunnen nuttigen in deze landen. In onze ogen een zeer gevaarlijke ontwikkeling omdat dit de vraag naar lichaamsdelen van bedreigde dieren, in stand houdt en wellicht zelfs vergroot. Het is dus van essentieel belang dat de WHO zich uitspreekt tegen dit soort gebruik van traditionele medicijnen.

SPOTS stuurt brief naar aanleiding van aangenomen motie

Net voor het zomer reces werd een door Dion Graus ingediende motie aangaande dit onderwerp, aangenomen. De oproep aan de Regering is om bij de WHO actief aan te kaarten dat in de op handen zijnde strategie rondom traditionele medicijnen, ook wordt opgenomen dat het gebruik van wilde bedreigde dieren, wordt afgekeurd en voorkomen.

Super fijn deze motie maar het is dan nog wel de vraag of onze Regering er ook daadwerkelijk iets mee doet. We merken namelijk dat dit onderwerp politiek wat gevoelig ligt. Vandaar dat we recent een mail hebben gestuurd naar het verantwoordelijke Ministerie van VWS dat gaat over de WHO. In deze mail refereerden we naar de aangenomen motie en hebben we de vraag gesteld of het Ministerie er mee aan de slag is. Van belang dat dit gebeurt want een ontwerp strategieplan ligt reeds klaar en wordt begin volgend jaar besproken en aangenomen. Het beleid aangaande TM ligt dan dus tot 2035 vast.
 

Foto: net voor het zomer reces werd in de Tweede Kamer een motie, ingediend door Dion Graus, rondom traditionele medicijnen aangenomen.