Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

SPOTS en Abri voor Dieren sponsoren onderzoek naar illegale handel in cheeta’s

Stampersgat, 29 september 2024

Vanuit de Hoorn van Afrika (vooral Somaliland) worden veel cheeta welpen illegaal vervoerd naar Yemen. Vanuit Yemen worden de welpen verder vervoerd naar andere landen in veelal het Midden-Oosten waar helaas veel vraag is naar cheeta welpen. Ze worden gezien als prestige objecten en gehouden als huisdieren. In dit filmpje zie je hoe meerdere cheeta welpen in een kamer worden vastgehouden. Plaats is Yemen en de dieren werden in juni jl. op social media kanalen ter verkoop aangeboden.

Vanuit eerder onderzoek werd duidelijk dat er jaarlijks in ieder geval 300 cheeta welpen in deze illegale handel verdwijnen. Maar een onderzoek in de eerste maanden van dit jaar maakt duidelijk dat het om nog grotere aantallen gaat; zeer waarschijnlijk om 500-800 welpen per jaar. Deze illegale handel is een steeds groter wordende bedreiging voor de cheeta. De subpopulatie in de Hoorn van Afrika dreigt door de vraag en illegale handel die hierdoor ontstaat, uit te sterven. Het ligt in de lijn der verwachting dat de vraag zich dan verlegt naar andere populaties. Er zijn nog maar zo’n 7000 cheeta’s wereldwijd.

Het is van belang om een beter inzicht te krijgen in deze illegale handel in de Hoorn van Afrika. Mede met hulp van Abri voor Dieren, kunnen wij als SPOTS een onderzoek ondersteunen naar deze illegale handel. Het onderzoek dat binnenkort van start zal gaan (eind 2024), gaat proberen om meer inzage te krijgen in handelaren die cheeta welpen ter verkoop aanbieden.

Wat doen wij als SPOTS

Als SPOTS werken wij graag aan de basis van de problemen. In het geval van deze illegale handel: als de dieren geluk hebben, worden ze in beslag genomen. Maar ze kunnen dan zeer waarschijnlijk niet terug in het wild simpelweg omdat de jonge dieren te weinig geleerd hebben van hun moeder. Hoezeer ons hart ook uitgaat naar deze jonge cheeta welpen, zijn wij van mening dat het vooral van belang is om aan de basis te werken van het probleem. Want uiteindelijk willen we niet alleen cheeta’s in opvang zien maar in het wild. Het is daarom van belang om de vraag naar cheeta welpen vanuit vooral het Midden-Oosten, centraal te stellen. Dit moet geadresseerd worden op wereldniveau; tijdens CITES overleggen. De illegale handel in de cheeta staat weliswaar op de agenda maar het probleem wordt veelal weggewuifd door de landen in het Midden-Oosten.

Wij hopen middels dit onderzoek meer harde gegevens te verkrijgen. Waarmee deze illegale handel niet ontkend kan worden. De resultaten zullen wij bij de verantwoordelijke Ministeries onder de aandacht brengen. Eind 2025 vindt een nieuwe CITES top plaats en wij zullen er alles aan doen om deze illegale handel op de agenda te krijgen.

Lees meer over ons lobby werk in de politiek via deze link.

Foto: opname van een filmpje waarbij acht cheeta welpen ter verkoop worden aangeboden op social media kanalen.