Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Serie 'de wereld van de Chinezen' besteed aandacht aan traditionele Chinese medicijnen

Stampersgat, 10 februari 2021

In de serie 'de wereld van Chinezen' was onlangs aandacht voor traditionele Chinese medicijnen (TCM). In Madagaskar wordt op grote schaal gehandeld in zeekomkommers. Het mag niet want het dier is bedreigd en dus beschermd door CITES verdragen. Maar het dier is zeer gewild in TCM; Chinezen geloven dat gedroogde zeekomkommers impotentie kunnen voorkomen.

Veel diersoorten waaronder wilde katten, worden verwerkt in traditionele medicijnen. Hier moet een einde aan komen. Het leidt tot uitsterving van diersoorten, zorgt daarmee voor afbraak van de biodiversiteit en de illegale handel geeft enorme risico's op uitbraken van pandemieën. 

SPOTS lobbied al lange tijd op dit onderwerp in de politiek. Het zou niet meer als logisch zijn als Nederland de IUCN motie 108 over het gebruik van wilde dieren in traditionele medicijnen ondersteunt. Alsook aandringt op aanpassing van de “International Classification of Diseases -11” van de WHO. 

COVID-19 heeft laten zien dat we niet verder kunnen met ‘business as usual’. Virologen waarschuwen al jarenlang voor een pandemie als COVID-19 en geven aan dat dit niet de laatste keer zal zijn.  Diverse virusuitbraken gingen dit virus voor, waarvan SARS, MERS en Ebola de bekendste zijn. Deze virussen (zoönosen) springen over van dieren op mensen. De meerderheid is afkomstig van wilde dieren. Wereldwijde ontbossing, het verlies van biodiversiteit en de handel in en exploitatie van (wilde) dieren vormen steeds grotere risico’s op het ontstaan van nieuwe zoönosen en pandemieën.

Om nieuwe pandemieën in de toekomst aanzienlijk te verkleinen, hebben stichting SPOTS en de betrokken natuur- en dierenbeschermingsorganisaties van de Dierencoalitie (International Fund for Animal Welfare (IFAW), Stichting AAP en World Animal Protection) de handen ineengeslagen en 15 maatregelen opgesteld die tezamen een Manifest vormen. De organisaties willen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen hiervoor actief aandacht vragen bij kandidaat-Kamerleden. Betere bescherming van de biodiversiteit en het terugdringen van de handel in wilde dieren zijn de meest effectieve manier om de volksgezondheid in de toekomst te beschermen. Dit wordt volgens de organisaties één van de belangrijkste taken van een nieuwe regering.