Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Schokkende nieuwe beelden onthullen de afschuwelijke omstandigheden waaraan leeuwen en tijgers worden blootgesteld op grote fokboerderijen in Zuid-Afrika

Stampersgat, 10 december 2021
 
Recentelijk heeft dierenbeschermingsorganisatie Four Paws schokkende beelden verkregen, die opnieuw inkijk geven in de vreselijke omstandigheden waarin gefokte grote katten zoals leeuwen en tijgers in Zuid-Afrika moeten leven.
 
In de beelden is te zien dat grote aantallen tijgers in vuile, overvolle verblijven leven. De dieren worden in overvolle, kleine verblijven gehouden; welpen worden binnen een paar dagen bij hun moeder weggerukt om hun moeders weer in een intensieve broedcyclus te brengen; onveilige werkomstandigheden voor de landarbeiders; en een gebrek aan basisvoorwaarden voor dierenwelzijn, zoals voldoende water, voedsel, onderdak en medische zorg. Voor leeuwen is dit niet anders. Deze boerderijen zijn uitsluitend opgericht om winst te maken met deze dieren. Dierenwelzijn is geen prioriteit, en als gevolg daarvan zijn welpen geboren met geboorteafwijkingen en een hoge overdracht van zoönosen aan de orde van de dag. De beelden tonen duidelijk dieren die lijden aan schurft, met vuil water, die worden vastgehouden in vuile, overvolle en ontoereikende verblijven.
 
De tijger is een Appendice I dier aldus CITES. Dat betekent dat dit dier met uitsterven wordt bedreigd en dat daarom handel in dit dier in principe verboden is. Een belangrijke redenen waarom de tijger zo in aantallen afnam, is TCM (traditionele Chinese medicijnen). Het geloof is dat specifieke lichaamsonderdelen van wilde dieren heilzaam zouden zijn tegen allerlei ziektes en kwalen. Deze worden daarom verwerkt in ‘medicijnen’. De tijger was (en is) zeer geliefd in TCM. Er ontstonden daarom op grote schaal tijgerfarms met als motivatie dat de vraag naar lichaamsonderdelen van tijgers er nu eenmaal is. Om stroperij op wilde tijgers te voorkomen, zou er moeten worden gefokt met deze dieren zodat hun lichaamsonderdelen gebruikt konden worden. Het leidde er echter niet toe dat de stroperij op wilde tijgers afnam. Aldus het WNF is de vraag naar de wilde tijgers door TCM nog groot en 1 van de redenen waarom dit dier in het wild dreigt uit te sterven. CITES bepaalde vervolgens dat het daarom ook verboden is om met deze dieren te fokken vanuit commerciële redenen.

En toch wordt in Zuid-Afrika op grote schaal gefokt met de tijger; geheel tegen CITES verboden in. Bij navraag door EMS foundation geeft het verantwoordelijke Ministerie aan dat er in hun land zo’n 72 faciliteiten zijn waar ca. 451 gefokte tijgers te vinden zijn. Het trieste voor dit dier is dat Zuid-Afrika ook stelt dat deze dieren ‘exoten’ zijn omdat ze van nature niet in Zuid-Afrika voorkomen. Dat zorgt ervoor dat er geen enkele wetgeving is om bijvoorbeeld het dierenwelzijn van deze gefokte tijgers te waarborgen.

Wat wel volstrekt legaal is, is de fok met leeuwen die ook op grote schaal plaats vindt in Zuid-Afrika. Naar schatting leven er zo’n 9000 gefokte leeuwen in dit land. Zuid-Afrika mag jaarlijks van CITES een quota opstellen voor export van skeletten van gefokte leeuwen. Leeuwen worden gefokt, ingezet in toerisme en vervolgens afgeschoten in canned hunting. Hun skelet wordt vervolgens geëxporteerd naar Azië voor verwerking in TCM vaak verkocht onder het label ‘tijger’. Onder deze legale handel gaat veel illegale handel schuil, iets wat door meerdere onderzoeken is duidelijk gemaakt. Zo worden onder de radar ook tijgers mee verhandeld. Een link naar beelden die dit onderbouwen zie je hier (let op, schokkende inhoud).
 
Zuid-Afrika is de afgelopen tien jaar de grootste exporteur van grote katten en hun lichaamsdelen ter wereld geworden. Via routes naar China, Vietnam, Laos en Thailand hebben duizenden dieren en hun lichaamsdelen het land zien verlaten. Alleen al tussen 2011 en 2020 werden vanuit Zuid-Afrika 2402 levende leeuwen en 359 tijgers geëxporteerd vanuit, waarvan het merendeel bestemd was voor Azië.
 
“Hoewel het ontwerpbeleidsstandpunt van de regering om een ​​einde te maken aan het fokken en houden van leeuwen in gevangenschap in Zuid-Afrika voor commerciële doeleinden een enorm betekenisvolle stap is in de bescherming en het behoud van de soort, is er een dringende noodzaak om alle grote katten in deze beschermende wetgeving op te nemen. ”, zegt Fiona Miles, directeur van Four Paws in Zuid-Afrika.
 
SPOTS voert een lobby in de politiek op diverse thema’s waaronder TCM en de gefokte leeuw van Zuid-Afrika. Lees er meer over via deze link.
 
Lees hier het volledige artikel.