Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Rugbyteam Kaapstad heeft photoshoot met twee in gevangenschap levende cheeta’s

Stampersgat, 12 december 2019
 
Minder dan 6 weken na de release van SATSA - Official's Animal Interaction Guidelines, heeft het rugbyteam van Kaapstad een photoshoot georganiseerd waarbij het rugbyteam poseert met twee in gevangenschap levende cheeta’s.
 
De Animal Interaction Guidelines doet duidelijke uitspraken over wat wel en wat niet geaccepteerd is. Vanuit deze richtlijnen worden ook interacties met wilde katten gezien als ‘onacceptabel’ gezien. Het is dan ook zeer teleurstellend dat een vereniging als deze hiermee zo’n slecht voorbeeld afgeeft.  Volgens de SATSA Animal Interaction Guide is “natuurtoerisme het fundament van de toeristische industrie van Zuid-Afrika” en draagt het houden van “dieren in gevangenschap voor menselijk plezier niet bij aan het doel van Afrika als natuurlijke en authentieke toeristische bestemming”
 
Om een ​​dier, zoals een cheetah, door mensen aan laten te raken, "zouden ze moeten worden getraind en behandeld", wat op zichzelf een onnatuurlijke activiteit is voor een roofdier. De Animal Interaction Guidelines doet duidelijke uitspraken over wat wel en wat niet geaccepteerd is. Vanuit deze richtlijnen worden ook interacties met wilde katten als ‘onacceptabel’ gezien. Het is dan ook zeer teleurstellend dat een vereniging als deze hiermee zo’n slecht voorbeeld afgeeft.  

We worden via televisie, reclames, mode rapportages en social media posts van bekende en onbekende mensen regelmatig blootgesteld aan beelden van wilde dieren in intieme interacties met mensen. Eerder berichtte SPOTS al dat uit onderzoek blijkt dat dit een gevaarlijke trend is die abnormaal gedrag in de hand werkt. Immers een wilde kat zoals een cheeta, is in potentie een gevaarlijk dier waar je instinctief bang voor zou moeten zijn. Het is abnormaal om met dit dier te willen knuffelen of poseren op een foto. En toch lijken we ons daar steeds minder van bewust. Dat leidt tot onverantwoord gedrag (denk bijvoorbeeld aan de toeristen die vorig jaar uitstapten in een cheeta verblijf). Maar het leidt ook tot de wens deel te nemen in excursies waar je met wilde katten interactie kunt hebben.
 
Daarom is het van belang dat media producenten maar ook verenigingen als die van het Rugby team van Kaapstad goed nadenken over hoe zij wilde dieren portretteren en zich bewust zijn van de houding, perceptie en gedrag dat hun beeld kan promoten. Omdat het plaatsen van dit soort afbeeldingen kan leiden tot onverantwoord gedrag alsook tot een verlangen naar excursies met dit soort dieren die exploitatie in de hand werkt.