Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Oplichters Aangepakt maakt uitzending over knuffelfarms en fokindustrie

Stampersgat, 30 september 2020
 
Gisterenavond, dinsdag 29 september, liet Kees van der Spek in zijn uitzending ‘oplichters aangepakt’ weer eens goed zien wat een schimmige wereld er ligt achter knuffelfarms en de fokindustrie van leeuwen in Zuid-Afrika.
 
Hij ging op bezoek bij een knuffelfarm: een plaats waar je als toerist in nabij contact kunt komen met wilde katachtigen, in dit geval cheeta's. Daarbij worden mooie verhalen vertelt zoals dat interacties met cheeta's, bijdragen aan natuurbescherming en educatie. Met enkele kritische vragen prikt hij daar zo doorheen. Het blijkt vooral een goed verdienmodel. Op drukke dagen komen er honderden toeristen per dag die gemiddeld EUR 16,- betalen voor een interactie met cheeta's.

Hij hoort ook over de fokindustrie van leeuwen. Het blijkt heel simpel om als toerist een leeuw af te schieten die hiertoe speciaal gefokt is (canned hunting). Van der Spek krijgt diverse aanbiedingen hiervoor. Voor zo'n EUR 15.000 kun je een gefokte leeuw (klasse B...., hoe verzinnen ze het) afschieten. Vooraf is zo’n dier vaak eerst ingezet op een knuffelfarm waar toeristen en vrijwilligers met het dier op de foto kunnen. En na de jacht, wordt het dier gevild op een leeuwen slachterij waarna het skelet wordt geëxporteerd naar Azië. Waar het verwerkt wordt in de traditionele Chinese medicijnen (TCM).

Wij vinden dat het tijd wordt dat onze Regering tijdens de komende CITES top, Zuid-Afrika aanspreekt op deze hele fokindustrie van leeuwen. Daartoe voeren we als SPOTS al enige tijd een lobby in de politiek. Wij vinden ook dat de Nederlandse overheid een voorlichtingscampagne zou moeten opzetten rondom interacties met wilde dieren zoals cheeta’s en leeuwen.
 
Jaarlijks voeren wij in samenwerking met Stichting AAP en World Animal Protection Nederland een landelijke campagne op dit onderwerp. Het is eigenlijk van de zotte dat dit soort voorlichting geheel in handen wordt gelegd van stichtingen. Want ook achter deze interacties ligt een schimmige wereld van illegale handel alsook kunnen allerlei zoönosen middels dit soort interacties worden overgedragen. Inmiddels heeft Dion Graus van Partij Voor de Vrijheid, naar aanleiding van de uitzending, Kamervragen gesteld aan de Minister.
 
De uitzending is te zien via deze link.