Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Opkomst van leeuwen als statussymbool in het Midden-Oosten

Stampersgat, 19 augustus 2019

Voor de opkomende zakenman of beroemdheid die hun status wil aangeven, is een dure auto, trofee-echtgenoot of groot huis niet langer voldoende. Het opvallende bezit van vandaag is een leeuw als huisdier, beweert een rijke ondernemer terwijl hij zijn speelse welp met water wast.
 
"Als iemand in Pakistan woont en beroemd wil worden, moet hij een leeuw hebben, die hem het hoogste niveau van roem kan opleveren," zegt de man in zijn huis in een welvarend gebied van Karachi.
 
Een trend die een paar jaar geleden startte in de hoofdstad van Punjab, Lahore, is nu overgewaaid naar andere gebieden, beweert hij.
 
"De rijke mensen in Karachi hebben zich laten inspireren en vandaag zijn er verschillende boerderijen en grote villa's waar men leeuwen kan vinden," zei de eigenaar, die weigerde genoemd te worden. De leeuwen hebben de plaats ingenomen van andere gezelschapsdieren. Ik heb hierin een grote toename gezien en verschillende mensen die ik ken hebben leeuwen gekocht. "
 
Zo'n passie voor grote katten als huisdieren is niet nieuw en verre van beperkt tot Pakistan. Maar natuurbeschermers waarschuwen dat de trend lijkt te groeien in het Midden-Oosten en Europa, waarbij de mode deels wordt aangestuurd door eigenaren die hun grote huisdieren en opzichtige levensstijl laten zien op sociale media.
 
Eerder deze maand deelden de Russische sociale media een clip die blijkbaar een tijger liet zien die door een file liep nadat zijn modieuze jonge eigenaar hem had losgelaten. De politie in Parijs arresteerde eind vorig jaar een man die een leeuw zijn Lamborghini langs de Champs Elysees liet besturen. Een leeuweigenaar van Karachi schatte onlangs dat er alleen al in de havenstad maar liefst 300 leeuwen als huisdier werden gehouden.
 

"Je hebt vrijwel zeker te maken met duizenden, zo niet tienduizenden dieren," zei dr. Chris Draper, hoofd dierenwelzijn en gevangenschap bij de internationale liefdadigheidsinstelling Born Free. Afgezien van de Instagramselfies, zorgt het fenomeen voor een meedogenloze handel in de dieren en bedreigt het de dieren in het wild. Bovendien worden de huisdieren vaak slecht gevoerd en verzorgd, verlaten of erger wanneer hun eigenaren niet langer voor hen kunnen zorgen, zei hij.

Hij zei dat de meerderheid "vanuit het wild komen, hetzij direct, hetzij misschien een generatie eerder. Het is een enorme handel, het is een wrede handel. '
 
Natuurbeschermers vermoeden dat het fenomeen wordt veroorzaakt door eigenaren die hun huisdieren laten zien op sociale media en ook high-end modemerken die grote katten gebruiken als symbool van status en rijkdom in reclame.
 
"Het is een wereldwijd fenomeen," zei hij. “Het wordt naar mijn mening niet alleen aangespoord door deze virale video's, maar ook, of het nu een oorzaak of een gevolg is, de mogelijkheid bestaat dat sommige van deze luxemerken dit kunnen veroorzaken of verder aansporen.
 
Leeuwen kunnen gemakkelijk worden gevonden voor 1,5 miljoen roepies (ongeveer 7.500,- euro), zegt de zakenman, waarbij de prijs recent is gestegen als gevolg van de vraag. Pakistaanse wetten maken het gemakkelijk om exotische dieren te importeren, maar eenmaal in het land is er bijna geen regelgeving. Hun nagels worden voor een klein bedrag getrokken door vele dierenartsen.
"Het trainen van een leeuw is een enorme taak, vooral voor de nieuwe eigenaren," zegt hij. "Maar in de loop van de tijd hebben mensen geleerd ze te trainen."
 
Dr. Draper zei dat het houden van grote katten als huisdier "schadelijk was op elk niveau".
 
"Het moet worden beëindigd en niet worden gezien als het ietwat komische ding dat je op YouTube of Instagram zou kunnen zien van iemand met een leeuw als huisdier op een verjaardagsfeestje," vertelde hij de Telegraph.
 
Lees hier het volledige artikel.