Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Onderzoek toont aan dat er de afgelopen 4 jaar minstens 4000 wilde dieren uit Zuid-Afrika zijn geƫxporteerd

Stampersgat, 27 mei 2020

Carte Blanche, een tv programma in Zuid-Afrika, heeft recent een uitzending gemaakt over de handel in gefokte wilde dieren in hun land. Reden was het onderzoek van EMS Foundation en Ban Animal Trading. Hun onderzoek toont aan dat de afgelopen 4 jaar, meer dan 5000 wilde dieren geëxporteerd zijn vanuit Zuid-Afrika naar veelal China.

Het onderzoek toont ook aan dat op grote schaal gerommeld wordt met CITES vergunningen en dat de dieren heel vaak slecht eindigen. Zo zouden er aldus de vergunningen, 300 giraffes naar een dierenpark zijn gegaan. Maar tijdens een bezoek aan dit park, waren er slechts 16 giraffes te vinden. Waar de rest van de dieren is gebleven, is een raadsel.

Veel aandacht in het programma voor de cheeta, een dier dat op grote schaal gefokt en geëxporteerd wordt vanuit Zuid-Afrika. Belangrijke rol is hierbij weggelegd voor zogenaamde ‘sanctuaries’ die soms een dubieuze rol hebben. Zoals Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC). Deze organisatie heeft altijd een goede reputatie gehad maar daar blijft weinig van over. Zo claimen zij dat ze cheeta’s hebben gefokt en vervolgens uitgeplaatst in het wild. Dat zouden ze maar liefst meer dan 96 keer succesvol gedaan hebben. Onderzoek toont echter aan dat dit ze slechts eenmaal succesvol gelukt is. Intussen halen ze wel fondsen op voor dit soort ‘rewilding’ projecten. Ook heeft het onderzoek duidelijk gemaakt dat HESC cheeta’s verkocht heeft om als huisdier te dienen en dieren verkocht heeft aan zeer onethische bedrijven.

Complimenten aan de collega’s van EMS Foundation en Ban Animal Trading South Africa voor het gedegen onderzoek. Eerder toonden zij middels onderzoek al aan dat op grote schaal gerommeld wordt met CITES vergunningen rondom de export van skeletten van gefokte leeuwen. Door dit gerommel is het heel goed mogelijk dat ook wilde leeuwen, onder de radar, geëxporteerd worden.