Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Onderzoek naar tijgerfarms in Azië

Stampersgat, 3 januari 2021

In 2017 stelde het Environmental Investigation Agency (EIA) dat er meer dan 200 tijgerfarms waren in China, Laos, Thailand en Vietnam. In totaal zouden hier zo’n 7000-8000 tijgers gehouden worden; gefokt voor de vraag naar hun lichaamsonderdelen vanuit traditionele Chinese medicijnen (TCM). Recent kwam er een nieuw onderzoek naar buiten waarbij de kopers van tijgerproducten in Vietnam, centraal stonden. Daar is vooral zogenaamde tijgerlijm populair. 

Tijgerlijm

Tijgerlijm, zoals het bekend staat, is een bruine sapachtige substantie die wordt geproduceerd door tijgerskeletten gedurende twee tot drie dagen in een hogedrukpan op te lossen. Een maker van deze ‘lijm’ koopt tijgers van een tijgerfarm als de dieren volwassen zijn. Daarbij worden vaak ook tijgers uit het wild gebruikt alsook andere dieren en ingrediënten zoals bijvoorbeeld hertengeweien, kruiden en in sommige gevallen, opium. Kopers van de afgewerkte ‘lijm’ mengen dit product meestal met wijn en wodka die vervolgens dagelijks wordt geconsumeerd. Het idee erachter is dat het bij allerlei kwalen zou helpen; zo zou het artritis verlichten, seksuele prestaties bevorderen en ook de algehele gezondheid verbeteren.

De hele handel is illegaal; de tijger is immers tot in de hoogste graad beschermd middels internationale CITES verdragen. Het is daarom erg lastig meer te weten te komen over de kopers. Dit lukte Dang Vu Hoai Nam, verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen, echter wel. Hij infiltreerde daarvoor in een netwerk van kopers van deze producten in Vietnam.

Enkele van zijn bevindingen;

  • - veel kopers zijn rijke mensen;
  • - zij gaven aan meer waarde te hechten aan producten gemaakt van wilde dieren dan van ‘gefarmde’ dieren; vandaar dat zij ook bereidt zijn veel geld te betalen voor producten waarin wilde dieren, zoals tijgers, verwerkt zijn. Dat is dan ook de reden waarom nog steeds veel wilde tijgers gestroopt worden en samen met gefokte tijgers, tot de ‘lijm’ verwerkt worden.

Oplossing ligt niet in legalisering

Zo nu en dan hoor je; legaliseer de bestaande tijgerfarms. De vraag naar tijgers is er nu eenmaal vanuit TCM en aangezien de tijger een met uitsterven bedreigd dier is, zou door de fok de stroperij op deze dieren in het wild afnemen. Precies daarom ontstonden de vele tijgerfarms in Azië en zo werden ook de leeuwenfarms in Zuid-Afrika goedgepraat. De praktijk laat echter zien dat de vraag naar wilde dieren onverminderd hoog blijft en daarmee dus ook de stroperij. Dang Vu Hoai Nam stelt daarom dat het belangrijk is om meer in te zetten op bescherming van gebieden waar tijgers leven alsook dat er meer moet worden ingezet op bewustwording van de kopers. Lees het hele artikel hier.

 
Als SPOTS zouden we hier vooral ook bij willen zetten: agendeer traditionele medicijnen zoals traditionele Chinese medicijnen, op wereldniveau. De EU kan hierbij een enorme belangrijke rol spelen. Op dit moment is de EU bezig met een herziening van haar Actieplan om dit soort handel aan te pakken. Hierbij vraagt ze ook om de mening van de EU burger, u dus! Kom dus in actie en laat uw stem horen; het kost u minder dan een kwartier maar kan wel een wezenlijk verschil vormen voor de dieren. Lees er alles over via deze link waar u duidelijke uitleg vindt.

 
Foto: op grote farms worden tijgers gefokt puur om bij volwassen worden, gedood te worden voor hun skelet. Er wordt door sommige mensen grote waarde gehecht aan de heilzame krachten van lichaamsonderdelen van tijgers en andere dieren.