Nieuw rapport onthult meer dan R54 miljard schade voor Zuid-Afrika wegens leeuwen fokindustrie

Stampersgat, 26 augustus 2018

Op de eerste dag van een tweedaags Zuid-Afrikaans parlementair onderzoek naar de leeuwen fokindustrie, onthult een nieuw landelijk onderzoek onder Zuid-Afrikaanse burgers een overweldigende publieke bezorgdheid over de industrie, waarbij een grote meerderheid het ermee eens is dat het schadelijk is voor de internationale reputatie van het land.

Zuid-Afrikanen tonen een diepe afkeer van activiteiten die in verband staan met deze industrie, zoals trofeejacht en canned hunting op tamme leeuwen. Zuid-Afrikanen zijn daarnaast bezorgd dat de handel in leeuwenbotten de vraag vanuit de markt alleen maar zal stimuleren, wat zal leiden tot meer stroperij van leeuwen en andere grote katten.

De resultaten volgden de recente lokale en wereldwijde afkeer tegen een aankondiging door het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieuaangelegenheden dat het dit jaar de skeletten van 1500 leeuwen die in gevangenschap zijn gefokt, zal exporteren. Dit is bijna het dubbele van het exportquotum van 800 van afgelopen jaar.

In een nieuw rapport "The Economics of Captive Predator Breeding in South Africa" ​​van het Zuid-Afrikaanse instituut voor internationale aangelegenheden staat dat de inkomsten van attracties als  bijvoorbeeld het knuffelen met leeuwen welpjes en het wandelen met leeuwen zeer lucratief zijn voor deze bedrijven, maar slechts een klein deel vormen van de totale toeristische sector in Zuid-Afrika. De attracties vormen ongeveer 1,85 procent van de totale waarde van het toerisme. Toch, zo stelt de studie, kan de leeuwenfokkerij als geheel, inclusief deze attracties, evenals de canned hunting industrie en de uitvoer van leeuwenskeletten, de internationale reputatie van Zuid-Afrika en de toeristische sector ernstig ondermijnen. Volgens auteur Ross Harvey is er al heel wat bewijsmateriaal tegen deze beruchte industrieën, en zal dit alleen maar ergen worden volgens hem. De conclusie van de studie luidde dat "de alternatieve kosten en negatieve externe effecten die samenhangen met de fokindustrie, samen met andere bedreigingen die de overleving van wilde leeuwen in de weg staan, de aantrekkelijkheid van Zuid-Afrika als een toeristische bestemming in het volgende decennium met maximaal R54.51 miljard kunnen ondermijnen. ”
 
Lees hier het volledige onderzoek.