Nieuw educatiebord bij leeuwenverblijf Safaripark Beekse Bergen

Stampersgat, 30 augustus 2019

Op 10 augustus j.l., op World Lion Day, onthulden stichting SPOTS en Stichting Wildlife een educatiebord bij het leeuwenverblijf van Safaripark Beekse Bergen.

Al jaren is SPOTS bezig met een voorlichtingscampagne over knuffelfarms: plaatsen waar toeristen/vrijwilligers in nabij contact kunnen komen met wilde katachtigen, in Afrika vaak leeuwen. De dieren worden gefokt voor de toerist/vrijwilliger; deze kunnen met het welpje op de foto en, wanneer het dier wat ouder wordt en niet meer geschikt is voor knuffelen, ermee wandelen. Wanneer de leeuw volwassen wordt (en te gevaarlijk is voor interacties) gaat het dier terug naar de fokker. Hier is het wachten op een jager die de leeuw in de beruchte canned hunting afschiet. Door al het contact met mensen, is het dier gemakkelijk benaderbaar. Het skelet van de voormalige knuffelwelp wordt geëxporteerd naar Azië waar het dier wordt gebruikt in ‘medicijnen’.

SPOTS heeft gedurende die jaren al het nodige bereikt: zo zijn er richtlijnen opgesteld door de branche organisatie van reisorganisaties, de ANVR, die knuffelfarms als ‘no go’ betitelen wat betekende dat de bij de ANVR aangesloten reisorganisaties (meer dan 250) geen excursies meer aanbieden naar knuffelfarms. SPOTS is initiator geweest van jaarlijkse congresdagen op toeristische scholen waarin dit thema belicht wordt en wij voeren regelmatig voorlichtingscampagnes zoals recent op Schiphol. Het blijft echter essentieel om voorlichting te geven aan hen die wij wellicht niet direct bereiken via reisorganisaties, scholen en campagnes.

Vandaar dat wij als SPOTS stichting Wildlife benaderden, een stichting verbonden aan de Libema dierenparken en die al langere tijd onze partner is. Wij vroegen hen en Safaripark Beekse Bergen of het niet mogelijk was om een educatiebord over knuffelfarms te ontwikkelen die permanent bij het leeuwenverblijf kan staan. Beiden gaven aan graag hierin mee te werken en als onthullingsmoment kozen we World Lion Day. Het bord werd dus afgelopen zaterdag onthuld en wordt begeleid met een informatiepanel over knuffelfarms.

Safaripark Beekse Bergen ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers en we gaan er dus vanuit dat we veel mensen bereiken middels dit bord. Zeker ook omdat de educatieve dienst van het park ook uitleg geeft over knuffelfarms tijdens rondleidingen.

Wij willen Safaripark Beekse Bergen en stichting Wildlife enorm bedanken voor deze hulp! Ook dank aan PIA Soft Toys voor het mogelijk maken van de fotoshoot.