Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Natuurorganisaties schrijven brief naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

23 april 2025

Natuurorganisaties hebben op initiatief van SPOTS, Environmental Investigation Agency (EIA) en IUCN Nederland een brief gestuurd naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De brief is door maar liefst 101 organisaties wereldwijd ondertekend. De brief roept de WHO op om in hun op handen zijnde ‘Strategy Traditional Medicines 2025-2034’ expliciet aandacht te vragen voor het gebruik van bedreigde wilde dieren en dit in deze Strategy ook te veroordelen.

WHO Strategy Traditional Medicines 2025-2034
De WHO zet sterk in op traditionele medicijnen, TM. In 2019 werd TM opgenomen in hun ICD en sinds die tijd zien we dat de WHO zijn best doet om TM wereldwijd te promoten. Op dit moment is de WHO dus bezig met een nieuwe Strategy die dit jaar (2025) moet ingaan en loopt tot 2034. Deze Strategy is een belangrijk beleidsinstrument en dus bepalend.

Als SPOTS hebben wij op zich niets tegen het gebruik van TM alleen wordt in een gedeelte daarvan gewerkt met bedreigde wilde dieren (en planten). Hoewel het om een relatief klein percentage gaat, is de vraag naar specifieke dieren onnoemlijk hoog. Dit leidt tot een grote illegale handel die bedreigde en beschermde dieren, waaronder de katachtigen, onder grote druk zetten. Wij vinden daarom dat de WHO alleen sterk kan inzetten op TM als zij dit gebruik ook expliciet veroordeelt. Dat is niet alleen nodig voor het behoud van biodiversiteit. Maar is ook van enorm belang voor de wereldgezondheid. Grote virusuitbraken zoals COVID-19 worden veelal gelinkt aan de (illegale) handel in wilde dieren. En de redenen voor deze (illegale) handel is vaak gelegen in het feit dat de perceptie bij sommige mensen is dat specifieke dieren genezend zouden werken. Zo zou hoorn van de neushoorn genezend zijn bij kanker, iets dat nooit bewezen is. Immers, de hoorn van neushoorn bestaat uit keratine. Hetzelfde materiaal waaruit onze nagels zijn opgebouwd.

Desondanks bestaat er een enorme illegale handel in specifieke dieren die hierdoor dreigen uit te sterven. In het concept van de Strategy wordt echter geen uitspraak gedaan tegen dit gebruik. En dat vinden wij een kwalijke zaak. Wij vragen al sinds 2019 aandacht voor dit onderwerp. In 2024 maakten wij samen met IUCN Nederland, Earth League International en Bears in Mind (BiM) middels een onderzoek duidelijk dat ook Nederland en de EU knooppunten zijn voor deze specifieke illegale handel. We voeren ook een lobby op dit onderwerp in de politiek. Dat heeft geleidt tot diverse (aangenomen) moties op dit onderwerp. Mede hierdoor deed Nederland tijdens de bespreking van dit onderwerp bij de WHO in februari jl. een belangrijke uitspraak over dit onderwerp. En ook de EU riep op tot verdere consultatiegesprekken alvorens zij de Strategy kan aanvaarden.

Voorlopig laatste kans
SPOTS is zoals reeds gezegd, al jaren bezig op dit onderwerp. En heeft het nodige bereikt. We hebben de afgelopen maanden alles op alles gezet om het concept van de Strategy aan te passen. Immers, deze zal lopen tot 2034 dus na aanname in mei, kunnen wij weinig meer doen. We zijn er trots op dat zoveel organisaties onze zorg delen en we in gezamenlijkheid zijn gekomen tot een brief naar de WHO. De 101 organisaties staan voor miljoenen mensen dus je zou denken dat dit een stem is die de WHO niet naast zich kan neerleggen.

Foto: het luipaard is een van de dieren die op grote schaal gebruikt wordt in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Copyright Evert Doorn, the Wild Site