Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Lobby in de politiek

Stampersgat, 29 januari 2021

Virologen waarschuwen al jaren voor een pandemie als COVID-19. Deze werd voorafgegaan door andere virusuitbraken, denk maar aan SARS, MERS en Ebola. Allen hadden hun oorsprong in wilde dieren. Virologen waarschuwen dat het niet bij deze pandemie gaat blijven. Door ons toenemende contact met wilde dieren, is er aldus hen, een groeiend gevaar van virusuitbraken. De politiek blijft echter achter de feiten aanlopen en doet niets aan preventie.

Om politici en beleidsmakers te helpen nieuwe pandemieën in de toekomst aanzienlijk te verkleinen, hebben we samen met
Stichting AAP, IFAW en World Animal Protection Nederland 15 maatregelen opgesteld die de kansen hierop aanzienlijk verkleinen. Met deze maatregelen die samen een Manifest vormen, benaderen wij actief de politiek.

1 van die 15 maatregelen is ‘investeer in de bewustwording bij consumenten’. Hierin is o.a. opgenomen; ‘wilde dieren worden in veel landen gebruikt in toeristische attracties. Dergelijke interacties worden gelinkt aan illegale handel en zijn niet alleen schadelijk voor het dier, maar ook risicovol voor de volksgezondheid. De meeste reizigers zijn zich hier niet van bewust’.

Al jaren voeren wij als SPOTS bewustwordingscampagnes op dit thema. Wij vinden het van de zotte dat dit door dierenorganisaties gedaan moet worden terwijl dit feitelijk een taak voor de Overheid zou moeten zijn. Zeker met het oog op de risico's van zoönosen overdracht.

De gepubliceerde maatregelen van afgelopen week zijn terug te vinden op onze website,
https://stichtingspots.nl/onze-projec…/lobby-in-de-politiek/

Op 8 februari publiceren wij het gehele Manifest.

Foto: interacties met wilde dieren zoals cheeta's en leeuwen, zijn zeer gewild in toerisme. Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat hier risico's aan zijn verbonden.