Leeuw klimt in open voertuig in Taigan Safari Park - Rusland

Stampersgat, 16 september 2018

Dat knuffelfarms niet alleen in Zuid-Afrika voorkomen maakt deze video pijnlijk duidelijk. De video is gemaakt in Taigan Safari Park in Rusland. Het park biedt interacties aan met meer dan 50 grote katten. De dieren zijn in gevangenschap geboren en zijn gewend aan mensen. Bezoekers van het park kunnen met de dieren spelen, gefotografeerd worden en met hen wandelen.

In deze video is te zien hoe een leeuw die bekend staat als Filya in een open voertuig springt en op de bezoekers klimt en ze knuffelt. Het Taigan Safari Park is populair vanwege de mogelijkheden om leeuwen van dichtbij mee te maken. Ongeveer acht weken is in hetzelfde park een vrouw gebeten door een andere leeuw.

In Zuid-Afrika is het knuffelen met leeuwenwelpjes en het wandelen met leeuwen al jaren een onderwerp van discussie, vooral rondom het thema Canned Hunting, maar ook in relatie tot het risico dat het vormt voor de veiligheid van toeristen en personeel die bij deze faciliteiten werken.
 
Op 21 en 22 augustus heeft er een tweedaagse openbare hoorzitting plaatsgevonden. Doel van deze hoorzitting voor het parlement was om een ​​constructief debat mogelijk te maken over de toekomst van het fokken van en jagen op in gevangenschap levende leeuwen in Zuid-Afrika. De hoorzitting heeft belangstellenden vanuit alle hoeken van de wereld de kans geboden om argumenten te geven voor en tegen het fokken van leeuwen in gevangenschap.

Op de eerste dag zijn de resultaten van een nieuw landelijk onderzoek onder Zuid-Afrikaanse burgers besproken. Duidelijk werd dat er onder de bevolking een overweldigende publieke bezorgdheid heerst over de industrie, waarbij een grote meerderheid het ermee eens is dat het schadelijk is voor de internationale reputatie van het land.
 
"Het is niet alleen volledig onverantwoordelijk, maar het is ook erg gevaarlijk omdat er grote risico's zijn verbonden aan de interactie met grote katten," zegt Blood Lions producer Pippa Hankinson.
Hankinson wees erop dat in een recente open brief aan de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu, Edna Malewa, schokkende statistieken over aanvallen van carnivoren in de afgelopen tien jaar werden onthuld. Hieruit blijkt dat niet alle incidenten bij de autoriteiten worden gemeld, maar van degenen die werden gemeld, "ongeveer 30% was dodelijk".  Lees hier de volledige brief.
 
De afgelopen jaren is daarnaast ook veelvuldig gebleken  dat het knuffelen met leeuwen of andere grote katachtigen en de daar uit volgende activiteiten niet alleen voor de dieren dodelijk af kan lopen, maar ook voor de mensen die daar aan deelnemen. Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen waarbij mensen gewond zijn geraakt of zelfs zijn gedood tijdens dit soort activiteiten. Het belangrijkste advies vanuit SPOTS is dan ook om dergelijke knuffelfarms nooit te bezoeken.

Lees hier het volledige artikel.