Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Hulle het my geroep - Jabula

Stampersgat, 14 juli 2019

Jabula werd op vorig jaar afgeschoten op een farm nabij Bloemfontein, Zuid-Afrika. Naast hem troffen 74 andere leeuwen eenzelfde lot, waaronder Jabula’s broer Star. Hun zussen waren hen al eerder voorgegaan. De afgelopen weken hebben wij zijn leven in kaart kunnen brengen.  Jabula is 1 ½ jaar geworden.

Gefokt voor de toerist werden Jabula en zijn zusjes al snel bij hun moeder verwijderd zodat ze hand'tam' gemaakt konden worden. Ze werden vervolgens uitgehuurd aan een knuffelfarm. Waar toeristen met hen op de foto konden. Toen ze daarvoor te oud werden, gingen ze terug naar de fokker. Die ze uiteindelijk verkocht aan een farm. Hier werden ze afgeschoten zodat hun botten verscheept konden worden naar Azië. Jabula’s verhaal is geen uitzonderlijk verhaal. Het treft dagelijks honderden leeuwen in Zuid-Afrika die allemaal in eerste instantie gefokt zijn voor de toerist. Voor mensen zoals jij en ik. Want hier wordt het meeste geld aan verdient.

Het einde van Jabula en Star was vreselijk. Beiden zaten eerst nog dagen vast in kleine hokken alvorens ze gedood werden. Hok is eigenlijk een te mooi woord. Ze zaten daar zonder eten en drinken. Pas bij aankomst van SPCA Bloemfontein en op hun verordering, werden Jabula en Star naar een groter verblijf verplaatst waar ze dan ook eindelijk eten en drinken kregen.

Dat was alles wat het SPCA kon doen want dit alles is volstrekt legaal in Zuid-Afrika. Jabula werd al snel afgeschoten. En vervolgens gevild. De botten zijn inmiddels ongetwijfeld al onderweg naar Azië waar ze verwerkt worden in o.a. wijn. Jabula heeft niet gegromd, geen schijnaanvallen gedaan. Hij heeft tot aan het einde van zijn leven geen kwaad verwacht van mensen. Hoe kan het ook anders als je dag in dag uit wordt blootgesteld aan interactie en aan mensen gewend bent geraakt. Jabula is als een mak lam naar de slachtbank gegaan en is, zoals gezegd, slechts 1 1/2 jaar geworden.

Jabula’s persoonlijke verhaal is nu bekend. Maar Jabula is slechts 1 van de vele honderden leeuwen die precies hetzelfde levenspad bewandelen. Al de leeuwen die op eenzelfde wijze eindigen als Jabula, hebben eerst gefungeerd als knuffelwelp. Zodat het maximale geld verdiend kan worden aan de gefokte leeuw. Het afschieten door een jager of gedood worden voor de botten zoals in Jabula’s geval; het is slechts het sluitstuk in een leven vol misère. Voor Jabula kunnen we niets meer doen. Maar voor heel veel andere leeuwen die eenzelfde lot wachten, wel. Bewustwording is daarbij essentieel. Denk niet dat jij en ik het verschil niet kunnen maken. Want dat kunnen we wel!

Lees hier de volledige blog van Simone over Jabula en lees wat jij kunt doen om dit soort gruwelijkheden te voorkomen.