Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Helpt kunstmatige inseminatie om wilde leeuwen te behouden?

Stampersgat, 22 oktober 2018
 
"’s Werelds eerste reageerbuis leeuw geeft hoop om het uitsterven van grote katten te voorkomen" en "IVF succes voor de koning van de Jungle" waren twee van de vele de krantenkoppen, toen eind augustus twee leeuwenwelpen werden geboren door kunstmatige inseminatie. De leeuwtjes werden geboren in in het Ukutula Conservation Centre (ICC) en stond onder toezicht van de universiteit van Pretoria (UP).
 
Een groep van 19 van 's werelds toonaangevende organisaties voor behoud en onderzoek van leeuwen betwist deze beweringen echter in een brief aan UP waarin onder andere staat dat deze organisaties het fokken van leeuwen in gevangenschap, al dan niet door middel van kunstmatige inseminatie, niet steunt omdat het niet bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit of de belangrijkste bedreigingen voor de instandhouding van wilde leeuwen aanpakken.
 
De UP studie stelt dat hun onderzoek naar de geassisteerde voortplanting van leeuwen "nieuwe mogelijkheden opent om de fokkerij van in gevangenschap levende en vrij levende leeuwpopulaties te verbeteren, en daarbij instandhoudingsinspanningen op deze soort te ondersteunen. Het gebrek aan vermogen om te broeden is geen erkende bedreiging voor het behoud van de wilde leeuw. Sterker nog, managers van kleine reservaten in Zuid-Afrika waarbij leeuwen in het gebied worden geherintroduceerd worden uitgedaagd door hoge groei van de leeuwenpopulatie en de vraag hoe ze deze groei het beste onder controle kunnen krijgen. Vaak wordt dit gedaan door gebruik te maken van anticonceptiemethoden ", vervolgt de brief.
 
Geen van de erkende grote bedreigingen voor de instandhouding van wilde leeuwenpopulaties, zijnde  verlies van habitat, conflicten tussen mens en dier, uitputting van prooien, gebruik van leeuwenbotten en lichaamsdelen voor traditionele geneeskunde en trofeeënjacht, komt aan de orde in het UP-onderzoek.

Het UP-onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met UCC, onderdeel van de Ukutula-groep. De Ukutula-faciliteit herbergt minstens 15 leeuwen die 4 tot 12 jongen per jaar voortbrengen, 20 cheeta's en verschillende andere roofdieren. Door middel van dit project verbindt UP zich met een organisatie die nog steeds tientallen internationale vrijwilligers faciliteert om als surrogaat moeder op te treden voor "wees" leeuwenwelpjes en hun verblijf schoon te maken. Vrijwilligers betalen Ukutula gemiddeld rond ZAR 22.000 voor de eerste 2 weken en ZAR 9.000 per extra week.
 
Utukulu biedt betalende bezoekers nog steeds interacties met leeuwen aan, zoals bijvoorbeeld het knuffelen met welpjes en het wandelen met leeuwen. Leeuwen die overbodig worden als ze 2-3 jaar oud zijn, omdat ze te gevaarlijk worden en verkocht worden aan andere partijen om vervolgens te belanden in de canned hunting industrie en daar doodgeschoten te worden.
 
De groep betrokken dierenwelzijnsorganisaties heeft UP en het Mammal Research Institute gevraagd om:
-          Openlijk afstand nemen van fokfaciliteiten voor leeuwen in gevangenschap;
-          Herziening van de Ethic's Approval voor deze studie omdat de welpen die door IVF worden geboren in de faciliteit zullen blijven en onderworpen zullen worden aan dezelfde uitbuitingscycli zoals hiervoor uiteen gezet;
-          Alle onderzoeken naar de kunstmatige inseminatie van leeuwen te stoppen omdat dit niet bevorderlijk is voor het behoud van wilde leeuwen.
 
De groep betrokken dierenwelzijnsorganisaties bevat onder andere de IUCN African Lion Working Group, Blood Lions, Panthera en Wildlands Conservation Trust, evenals andere vertegenwoordigers van dierenwelzijns- en beschermingsgroepen, waaronder Born Free Foundation, Four Paws en Humane Society International.
 
Tot nu toe hebben ze geen antwoord ontvangen van UP.
 
Lees hier het volledige artikel.