Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Grote katachtigen als leeuwen, cheeta’s en tijgers worden helaas nog steeds als huisdier gehouden

Stampersgat, 17 september 2020
 
Onlangs verschenen er twee treurige nieuwsberichten waarbij een leeuwenwelp en een tijgerwelp als huisdier worden gehouden. Helaas zijn er dus nog steeds mensen in de veronderstelling dat het verantwoord is om wilde dieren als huisdier te houden en ze uit hun natuurlijke omgeving te halen.
 
Het eerste nieuwsbericht betrof een leeuwenwelpje dat door de politie gevonden werd bij een ernstig auto-ongeluk in Duitsland. De welp zat vast in een kooitje dat normaliter voor het vervoeren van huisdieren gebruikt wordt. Als gevolg van de crash waren delen van de weg enkele uren afgesloten en zijn er ook vier gewonden gevallen. Het reddingsteam vond de leeuwenwelp die was verborgen in een trainer dat bij het ongeval betrokken was. Gelukkig was de leeuw ongedeerd. Of de welp legaal is vervoerd en of er meer soortgelijke dieren zijn gesmokkeld, wordt nog onderzocht. Waar de welp uiteindelijk naartoe is gebracht is niet duidelijk.
 
Het tweede bericht betrof een vrouw in Mexico die met een jong tijgerwelpje door een winkelcentrum aan het wandelen was. Foto’s van het incident, dat plaatsvond in Mexico-Stad, werden trending op Twitter. Volgens de Mexicaanse media heeft het beveiligingspersoneel het incident niet aan de autoriteiten gemeld.  
 
De eigenaresse, die werd gezien terwijl ze het dier naast haar partner uitliet, heeft sindsdien haar eigendom van het twee maanden oude exotische dier op sociale media verdedigd. Ze zei dat het bezitten van een exotisch dier legaal is in Mexico als de eigenaar zich houdt aan de regels van milieuambtenaren en zolang de tijgerwelp in Mexico wordt gekocht bij geregistreerde exotische dierenverkopers die kunnen bevestigen dat de welp in gevangenschap is geboren.

Volgens de Mexicaanse wet mag iedereen exotische dieren bezitten, maar ze moeten afkomstig zijn van geregistreerde fokkers die zijn gevalideerd door het secretariaat voor het milieu en natuurlijke hulpbronnen (SEMARNAT). Dit betekent echter niet dat het legaal is om in het openbaar een tijger aan de lijn te laten lopen. De eigenaar van een exotisch huisdier moet ook goedkeuring krijgen van het ministerie van Milieu en bewijzen dat het dier zal worden gehouden onder veilige omstandigheden die de veiligheid van het publiek kunnen garanderen en tegelijkertijd zowel waardigheid als respect voor het dier tonen.
 
Zo'n passie voor grote katten als huisdieren is niet nieuw. Natuurbeschermers vermoeden dat het fenomeen wordt veroorzaakt door eigenaren die hun huisdieren laten zien op sociale media en ook high-end modemerken die grote katten gebruiken als symbool van status en rijkdom in reclame.
 
Zo deelden eerder bijvoorbeeld de Russische sociale media een clip die een tijger liet zien die door een file liep nadat zijn modieuze jonge eigenaar hem had losgelaten. De politie in Parijs arresteerde eind vorig jaar een man die een leeuw zijn Lamborghini langs de Champs Elysees liet besturen. Een leeuweigenaar van Karachi schatte onlangs dat er alleen al in de havenstad maar liefst 300 leeuwen als huisdier werden gehouden.
 
We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe abnormaal het is om een wild dier als huisdier te houden. Vaak schuilt er een enorm dierenleed achter de handel en worden jonge welpjes uit het wild weggerukt van hun moeder of worden ze gefokt onder zeer slechte omstandigheden.
 
Het artikel over de leeuwenwelp in Duitsland vind je hier, en het artikel over de tijgerwelp in Mexico vind je hier.