Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Drie beschermde caracals in beslag genomen in Almere

Stampersgat, 6 juni 2021
 
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een man in Almere drie caracals, beschermde katachtigen, in beslag genomen. Het is verboden deze dieren in Nederland te houden. De man kon niet aantonen dat hij de dieren op legale wijze in zijn bezit had gekregen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt, meldde de NVWA vrijdag.
 
De politie was naar het appartement van de man gegaan, na een melding over het welzijn van een aantal huiskatten. Binnen troffen de agenten naast de drie caracals ook drie servals, dertien huiskatten, vogels, slangen en andere reptielen aan. Omdat er twijfels waren over de legaliteit van de roofkatten en het welzijn van de andere dieren, werden ook de NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gewaarschuwd.

Servals zijn eveneens beschermde katachtigen. Deze dieren mogen in Nederland worden gehouden, mits de eigenaar kan aantonen dat hij of zij ze op een legale manier in bezit heeft gekregen. De NVWA stelt een onderzoek in naar de herkomst van de servals. De LID heeft er volgens de NVWA voor gezorgd dat de dertien huiskatten zijn onderzocht en voor zover nodig behandeld door een dierenarts. Ook zorgt de LID ervoor dat een aantal vogels en slangen wordt onderzocht en behandeld door een dierenarts. Verder moet de man de hygiëne en leefomstandigheden van alle dieren verbeteren. De LID controleert vervolgens of dit daadwerkelijk gebeurt.

Dit soort nieuwsberichten maakt duidelijk dat een snelle invoering van een Positieflijst voor zoogdieren van enorm belang is. Alsook een campagne richting consument over het gevaar van het houden van dit soort 'huisdieren'.
 
Lees hier het volledige bericht.