Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Diverse partijen slaan hun handen ineen tegen de fokindustrie van leeuwen in Zuid-Afrika

Stampersgat, 9 december 2020

Op vrijdag 4 december werden diverse brieven overhandigd aan de Minister of Environment, Forestry and Fisheries van Zuid-Afrika. De brieven hadden allemaal 1 strekking; stop de fokindustrie van leeuwen en alle activiteiten die daarbij horen (excursies met gefokte leeuwen, canned hunting en de export van skeletten van gefokte leeuwen).

Wat zo uniek was aan deze actie is dat diverse organisaties hun handen ineen hebben geslagen. Meestal zijn er tussen diverse stichtingen, wetenschappers en organisaties de nodige verschillen waardoor samenwerking vaak niet mogelijk lijkt. Nu slaan wetenschappers, dierenactivisten, reisbranche en natuurorganisaties zoals SPOTS de handen ineen. Met als doel; een stop op de fokindustrie van leeuwen in Zuid-Afrika. En dat geeft een ongekende stem richting de Regering van Zuid-Afrika.

Belangrijkste motivaties om samen te werken; deze industrie zet druk op de wilde leeuwen o.a. omdat Zuid-Afrika jaarlijks skeletten van gefokte leeuwen exporteert naar Azië. Daar worden ze verwerkt in 'medicijnen' als vervanging van tijgerbotten. Door deze legale handel ontstaat een illegale handel die wilde leeuwen onder druk zet. Daarnaast is het dierenwelzijn van de gefokte leeuwen erbarmelijk te noemen en krijgt Zuid-Afrika steeds meer een slechte naam die ook het toerisme schaadt. Lees het hele persbericht hier.

Naar aanleiding van de actie was er ook een webinar waarin vertegenwoordigers van alle bovenvermelde partijen hun visie gaven op de fokindustrie van leeuwen. Op ons YouTube kanaal is deze terug te zien via deze link.

Foto: in Zuid-Afrika worden commercieel leeuwen gefokt. Naar schatting leven er in dit land nu zo'n 8000. De dieren worden eerst ingezet in toerisme (selfies en wandelingen), daarna afgeschoten in canned hunting en het skelet wordt geëxporteerd naar Azië ('medicijnen'). Naast dat deze industrie tot heel veel dierenleed leidt voor de gefokte dieren zelf, is deze industrie ook een gevaar voor de wilde leeuw. De legale handel is een dekmantel voor illegale handel waarin wilde leeuwen en gefokte tijgers 'gewitwast' worden.