Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

De ‘Tiger King’ van Netflix is een wake-up call voor het beëindigen van het privébezit van grote katten

Stampersgat, 30 maart 2020
 
 
Met meer tijgers in gevangenschap in de VS dan de totale wilde populatie, zijn de overeenkomsten tussen de Amerikaanse tijgerindustrie in gevangenschap en de Zuid-Afrikaanse leeuwenfokkerij griezelig.
 
De Netflix-miniserie 'Tiger King' toont eens te meer het incestueuze karakter van de in gevangenschap levende fokindustrie voor grote katten. Deze onthulling van de "pay to play" -industrie in de VS toont sterke overeenkomsten met de in gevangenschap levende fokkerij in Zuid-Afrika. Net als in Zuid-Afrika gebruiken ze misleidende en valse educatieve en natuurbeschermende berichten om hun bestaan ​​te rechtvaardigen. Ze halen welpen kort na de geboorte, soms slechts na enkele minuten, weg bij hun moeders om ze met de hand groot te brengen voor interactie met betalende klanten.

Hoewel het betekent dat ze welpen kort na de geboorte van hun moeder moeten verwijderen en soms tot verwondingen bij klanten en katten heeft geleid, is de praktijk in de VS legaal. Maar het Amerikaanse ministerie van Landbouw zegt dat alleen welpen tussen de leeftijd van 4 weken (niet langer "neonataal") en 12 weken (wanneer ze "te groot, te snel en te sterk" worden) moeten worden gebruikt. Dat creëert volgens critici een stimulans voor fokkers om welpen eruit te pompen - en een constant aanbod van 100 dagen oude tijgers die hun waarde zijn ontgroeid.

Het voortdurend fokken van tijgers leidt onvermijdelijk tot een onbeheersbaar grote en dure populatie in gevangenschap en ook het onrechtmatig doden van (sub) volwassenen die geen commerciële waarde meer hebben. Al eerder berichtte SPOTS over het feit dat tijgers massaal gefokt worden in de VS. Een analyse door onderzoekers van de New York University identificeerde eind 2015 en begin 2016 77 faciliteiten in het land die publiek contact met katten welpjes aanbieden. Hiermee kunnen bezoekers – onder wie de kinderen van Ivanka Trump - de dieren aaien of flesvoeding kunnen geven.
 
Het in gevangenschap fokken van leeuwen, tijgers en andere grote katten heeft geen ander doel dan het vervullen van de menselijke behoefte aan selfies tijdens hun beperkte levensduur in de "pay to play" -industrie. We hopen dan ook dat deze serie op Netflix bijdraagt aan de bewustwording bij reizigers om dergelijke organisaties niet te bezoeken en daarmee, wellicht onbedoeld, bij te dragen aan de instandhouding van deze verschrikkelijke industrie.