Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Coronavirus: WHO roept China op te stoppen met dierenmarkten

Stampersgat, 15 april 2020
 
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt er bij landen over de hele wereld op aan om gevaarlijke markten waar dieren worden verkocht te sluiten en waarschuwt daarnaast over de risico's van omgevingen waar mensen in nauw contact staan​​met dieren.
 
‘Natte’ markte (markten waar vis wordt verkocht) in Wuhan, de stad waar de uitbraak van het coronavirus voor het eerst plaatsvond, zijn weer begonnen te openen na het opheffen van de lockdown-beperkingen. Deze stap komt ondanks het feit dat het virus is gekoppeld aan de Huanan Seafood Wholesale Market van de stad. De WHO, evenals andere volksgezondheidsorganisaties en campagnevoerders, hebben gezegd dat de markten een "reëel gevaar" vormen, aangezien ziekteverwekkers zich gemakkelijk en snel kunnen verspreiden van dieren naar mensen.
 
Dr. David Nabarro, een speciale afgezant van de WHO op Covid-19 en speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor voedselzekerheid en voeding, zei dat het Wereldgezondheidsorgaan "bij overheden en zo ongeveer iedereen pleit" respect te hebben voor de manier waarop virussen van het dierenrijk zijn wijdverbreid. Dr. Nabarro sprak deze week bij een programma van de BBC en zei dat de WHO niet de autoriteit heeft om regeringen te vertellen wat ze moeten doen, maar dat hun advies wel is om deze markten te sluiten. “75 procent van de opkomende infecties komt uit het dierenrijk. Het zijn deels de markten, maar het zijn ook andere plaatsen waar mens en dier nauw contact met elkaar hebben. Zorg er gewoon voor dat u geen kansen creëert voor virale verspreiding, "voegde Dr. Nabarro toe.

Handelaren verkopen verse producten, groenten en fruit op natte markten naast wilde dieren en huisdieren, voornamelijk voor consumptie op natte markten, die gebruikelijk zijn in China, Zuid-Korea en Zuidoost-Azië. Niet alle natte markten verkopen exotisch vlees, maar door slechte wettelijke controles kan het controversiële product de toeleveringsketen binnenkomen.
 
Vorige week ondertekenden meer dan 200 natuurbeschermingsgroepen, waaronder SPOTS, over de hele wereld een open brief waarin de WHO werd opgeroepen de markten te sluiten waar wild vlees voor consumptie wordt verkocht. De gezamenlijke brief roept de WHO op om regeringen aan te bevelen om permanente verboden in te voeren op markten voor levende dieren en om het gebruik van dieren in het wild uit te sluiten van de definitie en goedkeuring van traditionele geneeskunde door de organisatie.
 
Dr. Nabarro voegde toe: "We hebben vergelijkbare zorgen over bushmeat - wees heel erg voorzichtig wanneer je in feite wild vlees van dieren eet of wilde dieren doodt. Al deze dingen zijn een hoger risico en we moeten tegenwoordig alert zijn op deze problemen. "
 
Er zijn aanwijzingen dat de Chinese autoriteiten gehoor geven aan oproepen tot meer beperkingen. Vorige maand verbood Peking de handel en consumptie van niet-aquatische wilde dieren en sloot het 20.000 boerderijen die dieren fokken zoals pauwen, stekelvarkens en struisvogels. Shenzhen werd de eerste Chinese stad die de verkoop en consumptie van honden- en kattenvlees verbood, waarbij de centrale autoriteiten verklaarden dat honden metgezellen zijn en niet voor consumptie. Jinfeng Zhou, secretaris-generaal van de China Biodiversity Conservation and Green Development Foundation, vertelde The Guardian dat een universele sluiting van natuurmarkten gerechtvaardigd was.
 
Het gebruik van vlees of bijproducten van in het wild levende dieren, zoals bijvoorbeeld leeuwen botten, wordt echter nog steeds goedgekeurd voor gebruik in medicatie en er zijn tekenen dat de regionale Chinese autoriteiten het recente verbod op de verkoop van wilde dieren niet handhaven. SPOTS is al lange tijd bezig met een lobby in de politiek aangaande traditionele Chinese medicijnen (TCM). Wij hebben op zich niets tegen TCM maar wel in dat gedeelte waarin wilde dieren gebruikt worden. Dit leidt tot illegale handel die ook luipaarden en leeuwen bedreigd. 
 
Lees hier het volledige artikel.