Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

China kopleider in milieucriminaliteit aldus de Global Organised Crime Index

Stampersgat, 19 februari 2023

De resultaten van de Global Organised Crime Index 2021 geven geen goed beeld van de betrokkenheid van China bij milieucriminaliteit. Volgens de Index staat het land op de eerste plaats in de wereld voor faunacriminaliteit en – met Brazilië en de Democratische Republiek Congo – voor floracriminaliteit, met criminaliteitsscores van respectievelijk 9 en 8,5 op een schaal van 10. Wat hierbij extra zorgen baart is de Belt and Road Initiative (BRI) van China; een handelsnetwerk waarbij China de centrale positie inneemt en waarbij vaak grote investeringen en leningen worden afgegeven. Dit creëert een afhankelijkheidsrelatie van de landen waarin geïnvesteerd wordt. Dat is ook voor flora en fauna zorgelijk want waar China’s invloed groeit, zien we ook een grotere illegale handel in wilde dieren en planten ontstaan.

China is een belangrijke consumentenmarkt voor een aantal bedreigde diersoorten die hierdoor onder grote druk komen te staan. Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is hierbij een punt van zorg, aangezien sommige ingrediënten die gebruikt worden in TCM, afkomstig zijn van planten en dieren die met uitsterven worden bedreigd. Waaronder neushoorns, olifanten, bepaalde kattensoorten, beren en schubdieren (pangolins).

Lees het hele artikel hier.

De rol van traditionele Chinese medicijnen (TCM) bij illegale handel in wilde, bedreigde dieren en planten

TCM omvat veel meer dan wat wij ons voorstellen bij medicijnen. Voedingssupplementen, tonics maar ook gezichts crèmes vallen onder TCM en deze bevatten met regelmaat ingrediënten van bedreigde dieren en planten. Zo kan een gezichtscrème een zeldzame orchideeënsoort bevatten die goed zou helpen tegen bijvoorbeeld verouderingsprocessen. Daarnaast worden specifieke diersoorten graag gegeten omdat ook dit heilzaam zou zijn. Haaienvinnensoep bijvoorbeeld is niet alleen een teken van luxe (en daarom graag gezien op bruiloften en banketten) maar wordt ook gezien als heilzaam; zo zou het de energie verhogen alsook cholesterol verlagen.

Tijgerwijn is zo’n ander voorbeeld waarbij de scheidslijn tussen ‘medicijn’ en ‘voedsel’ erg dun is. Het wordt gemaakt door tijgerbotten of een skelet gedurende lange tijd in rijstwijn te weken. In sommige gevallen kunnen karkassen jarenlang in de wijn worden gedompeld. De overtuiging is dat door het opnemen van voedingsstoffen uit de botten, de wijn de kracht en vitaliteit van het dier zal doorgeven aan de drinker. Doordat de tijger een uitstervend diersoort is en het dus lastiger is om aan dit dier te komen, wordt nu uitgeweken naar vervangers zoals leeuwen, luipaarden en zelfs jaguars. Allemaal diersoorten die al onder grote druk staan.

SPOTS voert al enige tijd een actieve lobby in de politiek aangaande traditionele Chinese medicijnen. Het gaat ons dan om dat gedeelte van TCM waarbij bedreigde dieren en planten worden gebruikt. Recent werden in de Tweede Kamer nog twee moties ingediend door Partij voor de Dieren die ook werden aangenomen. Lees meer over onze lobby in de politiek via deze link.