Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Aandacht voor stroperij op jaguars tijdens Wildlife Film Festival Rotterdam

Stampersgat, 25 september 2022

Wildlife Film Festival Rotterdam is hét jaarlijks filmfestival met de mooiste natuurfilms uit binnen- en buitenland. Dit jaar vindt het festival plaats van 4 – 9 oktober in filmtheater Cinerama en online van 5 – 30 oktober. 1 van de films die vertoond zal worden is Tigre Gente waarbij een parkwachter en een jonge journalist hun leven riskeren om undercover te gaan om de jaguarhandel die Zuid-Amerika recent overspoelt te onderzoeken. Onderweg worstelen ze met vragen over empathie, verantwoordelijkheid en het overbruggen van een culturele kloof. Dit alles om te voorkomen dat de handel in jaguars uit de hand loopt.

Deze documentaire is te zien op vrijdag 7 en zondag 9 oktober. Hij is ook online te bezien. Aansluitend op de vertoning van 7 oktober is er een gesprek met filmmaker Elizabeth Unger. Ook Simone zal namens SPOTS aanwezig zijn. Klik hier voor aanvangstijden, meer  informatie en voor het bestellen van tickets.

Toenemende illegale handel in jaguars gedreven door de Aziatische markt

Jaguars in Zuid-Amerika worden steeds vaker gestroopt om hun hoektanden, botten en andere lichaamsdelen. De vraag naar jaguarproducten stijgt en wordt gedreven door de Aziatische markt. De producten zijn gewild in traditionele medicijnen en dan vooral traditionele Chinese medicijnen (TCM) waar ze vaak als vervanging dienen voor de tijger. Infrastructuurontwikkelingen en de toestroom van Chinese bedrijven in de afgelopen jaren zijn indirecte drijfveren geweest voor de sterke stijging van de jaguarhandel. Voorheen ontoegankelijke wildernis werd ontsloten en een nieuwe markt met interesse in de jaguar ontstond: de jaguarhandel. Hoewel er ook een binnenlandse markt voor jaguarproducten is, wordt de vraag naar hoektanden en botten van het dier gedreven door de Aziatische markt.

‘Amerikaanse tijger’

Hoektanden van de jaguar worden ook verkocht als vervangers voor tijgerhoektanden vanwege hun grote formaat. Het onderscheid is bijna niet te zien. Om de verwarring compleet te maken, worden jaguars in China ‘Amerikaanse tijgers’ genoemd. De verminderde beschikbaarheid van tijgerdelen in Azië, gecombineerd met de groeiende vraag in Oost- en Zuidoost-Azië en de toegenomen Chinese aanwezigheid in Latijns-Amerika, lijken samen een ‘perfecte storm’ veroorzaakt te hebben, met als gevolg een toename van de handel in jaguarproducten naar China.

IUCN Nederland spant zich met hun project “Operation Jaguar” in om deze handel tegen te gaan. Ook stichting SPOTS is actief op de illegale handel die wordt gedreven door een specifiek gedeelte van traditionele medicijnen. Wij voeren hiertoe o.a. een lobby in de politiek. Lees daarover hier meer.

Foto: de jaguar is steeds vaker slachtoffer van illegale handel, vooral gedreven door de vraag naar zijn lichaamsdelen. Copyright foto: Patrick Meijer