Zuid-Afrikaanse leeuwenhandel onder toezicht van commissie

Stampersgat, 29 oktober 2019
 
Zuid-Afrika’s handel in leeuwenbotten en het beheer van de voorraden ivoor van olifantenslagtanden zal één van de aan natuur en wildlifde gerelateerde kwesties zijn die moeten worden beoordeeld door een raadgevend comité dat is ingesteld door het ministerie van Milieu.
 
Eerder al was er een hoorzitting in het Parlement van Zuid-Afrika waarin een vernietigend oordeel kwam over de fokindustrie. In augustus oordeelde een rechter dat ZA in de fout was gegaan met de vaststelling van het quota voor export leeuwenskeletten.  De regering heeft nu een commissie ingesteld dat zich moet gaan buigen over een aantal belangrijke onderwerpen waaronder ook de fokindustrie van leeuwen. Hierin zitten ook vertegenwoordigers die zich altijd tegen de fokindustrie hebben uitgesproken zoals Endangered Wildlife Trust en NSPCA (die de rechtszaak startte). De 25 leden tellende commissie zal een aantal kwesties bespreken zoals kritiek van anti-jacht campagnevoerders en dierenactivisten. 

"De afdeling milieuzaken heeft al geruime tijd een aantal complexe en emotionele kwesties met betrekking tot duurzaam gebruik behandeld," zei de afdeling in een verklaring. “Deze omvatten het debat over olifantenbeheer en ruiming; het beheer van de voorraad ivoor; handel in neushoornhoorn, in gevangenschap fokken; en de opkomende kwestie van leeuwenhandel. '
 
De benoeming van de commissie, die haar werkzaamheden over een aantal maanden zal uitvoeren, komt op het moment dat Zuid-Afrikaanse landen dreigen te stoppen met het VN-verdrag inzake internationale handel in wilde soorten flora en fauna (CITES) over regelgeving voor olifantenbeheer.
 
Lees hier het volledige artikel.