Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Zuid-Afrika fokt op grote schaal tijgers

Stampersgat, 25 april 2021

De tijger is een Appendice I dier aldus CITES. Dat betekent dat dit dier met uitsterven wordt bedreigd en dat daarom handel in dit dier in principe verboden is. Een belangrijke redenen waarom de tijger zo in aantallen afnam, is TCM (traditionele Chinese medicijnen). Het geloof is dat specifieke lichaamsonderdelen van wilde dieren heilzaam zouden zijn tegen allerlei ziektes en kwalen. Deze worden daarom verwerkt in ‘medicijnen’. De tijger was (en is) zeer geliefd in TCM. Er ontstonden daarom op grote schaal tijgerfarms met als motivatie dat de vraag naar lichaamsonderdelen van tijgers er nu eenmaal is. Om stroperij op wilde tijgers te voorkomen, zou er moeten worden gefokt met deze dieren zodat hun lichaamsonderdelen gebruikt konden worden. Het leidde er echter niet toe dat de stroperij op wilde tijgers afnam. Aldus het WNF is de vraag naar de wilde tijgers door TCM nog groot en 1 van de redenen waarom dit dier in het wild dreigt uit te sterven. CITES bepaalde vervolgens dat het daarom ook verboden is om met deze dieren te fokken vanuit commerciële redenen.

En toch wordt in Zuid-Afrika op grote schaal gefokt met de tijger; geheel tegen CITES verboden in. Bij navraag door  EMS foundation geeft het verantwoordelijke Ministerie aan dat er in hun land zo’n 72 faciliteiten zijn waar ca. 451 gefokte tijgers te vinden zijn. Het trieste voor dit dier is dat Zuid-Afrika ook stelt dat deze dieren ‘exoten’ zijn omdat ze van nature niet in Zuid-Afrika voorkomen. Dat zorgt ervoor dat er geen enkele wetgeving is om bijvoorbeeld het dierenwelzijn van deze gefokte tijgers te waarborgen.

Wat wel volstrekt legaal is, is de fok met leeuwen die ook op grote schaal plaats vindt in Zuid-Afrika. Naar schatting leven er zo’n 9000 gefokte leeuwen in dit land. Zuid-Afrika mag jaarlijks van CITES een quota opstellen voor export van skeletten van gefokte leeuwen. Leeuwen worden gefokt, ingezet in toerisme en vervolgens afgeschoten in canned hunting. Hun skelet wordt vervolgens geëxporteerd naar Azië voor verwerking in TCM vaak verkocht onder het label ‘tijger’. Onder deze legale handel gaat veel illegale handel schuil, iets wat door meerdere onderzoeken is duidelijk gemaakt. Zo worden onder de radar ook tijgers mee verhandeld. Een link naar beelden die dit onderbouwen zie je hier (let op, schokkende inhoud).

SPOTS voert een lobby in de politiek op diverse thema’s waaronder TCM en de gefokte leeuw van Zuid-Afrika. Lees er meer over via deze link.

Foto: in Zuid-Afrika worden op grote schaal tijgers gefokt, iets wat volledig ingaat tegen CITES bepalingen.