WHO (wereldgezondheidsorganisatie/World Health Organization) bestempelt de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) als verantwoord

Stampersgat, 14 oktober 2018

Een recent artikel bericht over het feit dat WHO (wereldgezondheidsorganisatie/World Health Organization) de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) gaat opnemen in hun lijst als verantwoord. En dat kan grote gevolgen hebben voor wildlife, zoals grote katachtigen als de leeuw en de luipaard.

WHO is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als doel wereldwijde aspecten van de gezondheidszorg in kaart te brengen, activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg te coördineren en de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen. De Regering van China voert al jaren een offensief voor opname van Chinese geneeskunde. Wetenschappers uit vooral het Westen hebben zich altijd verzet tegen zo’n opname omdat, aldus hen, elk bewijs ontbreekt dat de Chinese aanpak daadwerkelijk helpt. In sommige gevallen zou het, aldus Westerse experts, aandoeningen verergeren.

Het geloof vanuit de Chinese Geneeskunde dat er in bepaalde lichaamsdelen van dieren helende krachten zitten is omstreden. Dit geloof heeft geleid tot een enorme stroperij van neushoorns, tijgers en schubdieren (pangolins) die verwerkt worden in 'medicijnen'. Dit breidt zich steeds verder uit zoals naar leeuwen en jaguars. En hiermee worden tal van dieren tot rand van uitsterving gebracht. Onduidelijk is hoe WHO tegenover dit 'gebruik' staat.

Belangrijk dus om inzichtelijk te krijgen, bijvoorbeeld via ons Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport die namens Nederland is aangesloten bij WHO, in hoeverre een acceptatie van dit alles ook een acceptatie van geneesmiddelen betekent die een desastreuze impact hebben op diersoorten. Vanuit SPOTS gaan wij hier actief achteraan want het kan niet zo zijn dat hiermee wildlife nog verder in het nauw komt. 

Lees hier het volledige artikel.