Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Vreselijk dierenleed op leeuwenfarm in Zuid-Afrika

Stampersgat, 7 oktober 2021

Soms zijn er geen woorden te vinden omdat het aangedane leed gewoon niet te vatten is. Recent stuitte de SPCA (de dierenbescherming van Zuid-Afrika, afdeling Bloemfontein) op wat zij noemen: ‘one of the worst cases of animal cruelty we have ever witnessed’. Dan weet je dat het erg is want deze mensen zien dagelijks (helaas) de nodige ellende.

Op een leeuwenfarm, Olivia, troffen zij tientallen leeuwen in erbarmelijke staat aan. Olivia Private Game Reserve stond jaren al bekend als farm waar gefokte leeuwen verkocht werden. Jonge welpjes voor de knuffelfarms waar toeristen met de dieren op de foto konden. Oudere dieren veelal verkocht voor canned hunts of voor export naar Azië waar leeuwen skeletten verwerkt worden in traditionele Chinese medicijnen (TCM). Op deze video zie je undercover beelden van een ‘preview’ van zo’n veiling. En hier zie je een ‘flashy’ filmpje voor potentiële kopers waarin de dieren worden aangeprezen.

Het gebied waar de farm staat, was geteisterd door veldbranden. Het SPCA was al dagenlang actief in het gebied om dieren op te sporen die hulp nodig hadden. Omdat de farm middenin het verbrande gebied stond, vermoedde de SPCA dat ook hier dieren verbrand waren. Ze bezochten de eigenaar daarom maar die weigerde hen binnen te laten. Uiteindelijk moest er een dwangbevel aan te pas komen om toegang tot de farm te krijgen.

Wat het SPCA daar aantrof, is met geen pen te beschrijven. Een groot aantal leeuwen waren verbrand. De dieren, vast in hun verblijf, konden uiteraard niet vluchten. Ze leefden nog maar de eigenaar heeft al die dagen gewoon niet naar hen omgekeken en ze dus ook geen medische hulp gegeven. Of, als het je dan toch niet interesseert, de kogel gegeven om ze zo verdere pijn te besparen. Aldus SPCA:

“We arrived at the lion enclosures and our hearts broke and our souls wept. We saw that the lions couldn’t escape the blazing fires and the inhalation of smothering fumes were evident. The lions didn’t move. They all laid in one spot with their paws turned upwards. Their fragile bodies were burnt, and their faces carried the devastating scars of the flames just days ago. Three male Lions, supposed to be Kings of the Jungle, in one of the camps, couldn’t stand at all. As they attempted to get up, they simply collapsed over and over. One cannot begin to comprehend the pain these lions were in. The owner knew the lions got injured by the fires. For 5 days they didn’t administer any medical treatment”.

De dieren waren ook nog eens vreselijk ondervoed; zeer waarschijnlijk hebben de dieren dus ook al heel lang geen eten gehad. De  situatie was zo erg dat ze elkaar doodden om te kunnen eten. Dertig leeuwen waren niet meer te redden en zijn ingeslapen; het meest humane wat het SPCA nog voor ze kon doen. Het hele artikel lees je hier. Via kliks kun je ook naar foto’s gaan. LET OP, schokkend!

Het SPCA heeft 30 leeuwen moeten laten inslapen. Er zitten nog leeuwen bij deze eigenaar die weigert geld te spenderen aan de dieren zoals voedsel. Hij wacht gewoon tot ze dood zijn waarna zijn personeel de karkassen skint voor de botten. Hij hoopt dat hij deze nog eens kan exporteren naar Azië waar deze geliefd zijn voor gebruik in TCM. Dat betekent dat het SPCA de zorg voor deze leeuwen nu moet overnemen, iets waar ze feitelijk geen geld voor heeft.

Zoals gezegd: ik heb er gewoon geen woorden voor. Enige wat ik voor deze dieren heb kunnen doen, is een brief sturen naar het verantwoordelijke Ministerie van Zuid-Afrika, Department of Forestry, Fisheries and the Environment. Dit Ministerie heeft eerder dit jaar aangekondigd dat ze de hele fokindustrie van leeuwen wil stoppen. Ze is nu bezig met het opstellen van beleid om deze industrie uit te faseren. De leeuwen eigenaren zien dus geen inkomsten van hun ‘handel’ en dit is het gevolg. Het kan niet zo zijn dat dit getolereerd wordt. Dus heb ik, namens SPOTS, aan de Minister gevraagd stappen te ondernemen. Om nieuwe gevallen zoals deze, te voorkomen.

Wat kunt u doen? 

Bent u, net als wij, gechoqueerd door dit incident? En wilt u voorkomen dat er nog meer leeuwen dit vreselijke lot staat te gebeuren? Kom dan alstublieft in actie. Internationale aandacht is van belang zodat het Ministerie weet dat dit incident ook buiten Zuid-Afrika bekend is.

  • Laat een reactie na op de Facebookpagina van het Ministerie of stuur ze via Facebook een bericht.
  • Ook op Twitter zullen wij een post plaatsen dus als u daar actief bent: retweet onze Tweet daarover dan aub. Ook hier kunt u uiteraard op de Twitter pagina van de verantwoordelijke Minister een bericht achterlaten of haar een bericht sturen.
  • Uiteraard kunt u ook per mail een reactie geven. Via deze link Brief Ministerie Zuid-Afrika treft u een voorbeeld van zo’n brief aan. Uiteraard kunt u ook zelf een mail opstellen. Het is van belang om uw tekst (via de mail of via social media) hoe dan ook netjes te houden. De dieren hebben er niets aan als het Ministerie de mails niet leest……Het directe mailadres van Minister Creecy is onbereikbaar dus doe dat dan via deze mailadressen: KNaicker@environment.gov.za; FShaik@environment.gov.za; BMbuli@environment.gov.za; GMnguni@environment.gov.za
  • Overweeg een gift om zo SPCA te helpen. Hun directe rekeningnummer staat in het artikel of is te vinden via hun website. Uiteraard kunt u ook een gift doen via onze website ovv leeuwen Olivia. Wij gaan binnenkort een gift overmaken naar SPCA en nemen uw gift dan mee. 
Het kan niet zo zijn dat deze dieren voor niets op een gruwelijke manier gestorven zijn. En dat andere dieren gaan volgen. Geef dus svp, met ons, een signaal af bij het verantwoordelijke Ministerie. Dank.

Simone Eckhardt

Foto: wij hebben ervoor gekozen om niet de meest schokkende foto’s te gebruiken. Deze is al erg genoeg. Het toont de staat van de leeuwen op farm Olivia aan. De dieren krijgen niet langer te eten van de eigenaar; iets dat SPCA nu moet overnemen. Copyright: SPCA Bloemfontein