Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Twee juridische overwinningen voor Blood Lions

Stampersgat, 11 september 2020
 
Goed nieuws uit Zuid-Afrika. Het Hooggerechtshof van het land heeft het hoger beroep verworpen dat door Zanchieta Wild Cat Farm ("Zanchieta") tegen Blood Lions was aangespannen.
 
In november 2015 deed Zanchieta een aanvraag voor een gerechtelijk bevel tegen de producent en uitvoerend producent (gezamenlijk "de producenten") van de documentaire speelfilm ‘BLOOD LIONS’.
In Blood Lions wordt natuurbeschermer Ian Michler gevolgd tijdens zijn onderzoek naar het fokken van leeuwen en de jacht op deze dieren. Michler gaat naar ‘breeding farms’ om met eigen ogen te zien wat het gevolg is van jarenlang en intensief fokken met deze dieren. Hij gaat het gesprek aan met zowel fokkers en jagers, als ecologen en deskundigen op het gebied van leeuwen. De documentaire toont hoe winstgevend deze industrie is en hoe activiteiten als welpen knuffelen, wandelen met leeuwen, vrijwilligerswerk, canned hunting en de handel in leeuwenbotten nog steeds groeit. Afbeeldingen van de leeuwen van Zanchieta en een interview met een van zijn vertegenwoordigers waren opgenomen in de documentaire en werden daarnaast op verschillende websites, waaronder Facebook en YouTube, weergeven.

Zanchieta beweert een rehabilitatiecentrum en reservaat voor dieren in het wild te zijn. Zanchieta heeft echter niet bekendgemaakt dat het volgens zijn eigen brochure die aan vrijwilligers wordt verstrekt, ook fungeert als een kraamkamer voor welpen die door naburige fokkers naar de organisatie worden gebracht om met de hand grootgebracht te worden voordat ze naar verluidt worden verplaatst naar reservaten.

Zanchieta beweerde dat de in de documentaire gebruikte afbeeldingen en beelden laster waren omdat het Zanchieta in verband bracht met de jacht op leeuwen in de canned hunting industrie en de handel in leeuwenbotten. Verder werd beweerd dat vrijwilligersorganisaties als gevolg van deze documentaire nu weigerden vrijwilligers naar Zanchieta te verwijzen, dit terwijl dit de belangrijkste bron van inkomsten was voor de organisatie.

Canned hunting betekent vrij vertaald “ingeblikt jagen” en dat is ook wat het is. Een jager kan in een afgesloten (klein) gebied een dier doodschieten. Deze dieren zijn hiertoe speciaal gefokt en veelal tam. Wat betekent dat ze goed benaderbaar zijn voor de jager. Deze weet dus ook zeker dat hij met een trofee thuiskomt. 
 
Met het gerechtelijk bevel hoopte Zanchieta alle verdere vertoningen van de film te voorkomen en verzocht ze de rechtbank om een ​​aangepaste versie van de documentaire, waarin alle afbeeldingen, beelden en verwijzingen naar Zanchieta zouden worden verwijderd. Zanchieta verzocht ook om een ​​correctie op te nemen in de gewijzigde versie waarin staat dat Zanchieta niet betrokken is bij de eerdergenoemde praktijken.
 
Na verschillende zittingen heeft het Hooggerechtshof van Zuid-Afrika nu bepaald dat Zanchieta de door hun aangespannen rechtszaak tegen Blood Lions heeft verloren en moet Zanchieta alle gemaakte juridische kosten door Blood Lions vergoeden.
 
Dit nieuws volgt op een eerdere vergelijkbare juridische winst voor Blood Lions afgelopen juli. Hierbij spande Jacobs Safaris CC handelend onder de naam Ukutula Lodge ("Ukutula") een vergelijkbare rechtzaak tegen Blood Lions aan. Net als van Zanchieta werden in de documentaire beelden van Ukutula vertoond. Ook deze organisatie spande een zaak wegens laster aan en eiste rectificatie.  
 
Ook in dit geval achtte de rechtbank het verzoek niet ontvankelijk. De rechtbank vond dat de documentaire niet lasterlijk is voor Ukutula. Daarbij gaf de rechter aan dat zelfs als hij het in dat opzicht fout had, hij er niet van overtuigd ben dat een dergelijke laster onrechtmatig zou zijn. Wat in de film werd vertoond, zou worden gerechtvaardigd door de verdediging van mediaprivilege en eerlijk commentaar.

Lees hier het volledige bericht.