Tijgers worden massaal gefokt in Amerika

Stampersgat, 16 september 2019
 
In Amerika zijn een groot aantal tijger farms te vinden waar een subcultuur van enthousiastelingen de grote katten grootbrengt en fokt. Autoriteiten zeggen nu dat er waarschijnlijk meer dieren in zitten kooien in de Verenigde Staten vast zitten dan in het wild over de hele wereld.
 
Het gebruik van een iconisch symbool van wildheid als een snuisterij, onder andere voor het vermaak van toeristen, heeft bijgedragen aan deze groei. De grote katten zijn onderworpen aan geleidelijk aangescherpte regelgeving, maar ze worden nog steeds gefokt en verhandeld met slechts fragmentarisch toezicht.
 
In de Aziatische bossen en savannes die hun natuurlijke habitat zijn, zijn de wilde tijgerpopulaties gedaald, waardoor minder dan 4.000 majestueuze wezens met uitsterven bedreigd worden. In de Verenigde Staten worden alle tijgers bestempeld als bedreigde diersoorten. Maar omdat de meeste dieren gekruiste "generieke" varianten van wilde tijgers zijn en als niet relevant voor het behoud van de wilde populatie worden beschouwd, is de regering tot op heden weinig betrokken ten aanzien van dit onderwerp.
 
Een analyse door onderzoekers van de New York University identificeerde eind 2015 en begin 2016 77 faciliteiten die publiek contact met katten welpjes aanbieden. Hiermee kunnen bezoekers – onder wie de kinderen van Ivanka Trump - de dieren aaien of flesvoeding kunnen geven.

Hoewel het betekent dat ze welpen kort na de geboorte van hun moeder moeten verwijderen en soms tot verwondingen bij klanten en katten heeft geleid, is de praktijk legaal. Maar het Amerikaanse ministerie van Landbouw zegt dat alleen welpen tussen de leeftijd van 4 weken (niet langer "neonataal") en 12 weken (wanneer ze "te groot, te snel en te sterk" worden) moeten worden gebruikt. Dat creëert volgens critici een stimulans voor fokkers om welpen eruit te pompen - en een constant aanbod van 100 dagen oude tijgers die hun waarde zijn ontgroeid.
 
"Dit is het grote mysterie", zegt Carney Anne Nasser, een professor aan de Michigan University University die heeft geschreven over tekortkomingen in tijgermonitoring. "Waar gaan ze heen?"
 
Tussen 2013 en 2018 laten de veterinaire gegevens van Oklahoma zien dat de dierentuin Passage is opgericht, toen een van de grootste tijgervoorzieners van het land, meer dan 100 tijgers uit de staat verscheepte zo jong als 1 week oud. Welpen konden voor maar liefst $ 5.000 verkocht worden. Tientallen werden verzonden naar particuliere dierenverzorgers en andere eigenaren van dieren in Florida, Indiana, Colorado en daarbuiten.
 
De wirwar van wetten en gebrekkige monitoring hebben geleid tot enorm uiteenlopende schattingen met betrekking tot aantal gevangen tijgers in de Verenigde Staten. Fish and Wildlife zegt dat het totaal "waarschijnlijk het aantal in het wild levende tijgers overschrijdt."
Ook in Amerika worden dieren dus massaal ingezet om te knuffelen met toeristen of om door ze gefokt te worden. De omstandigheden waarin de dieren terecht komen wanneer ze hier te oud voor zijn, zijn zeer slecht en die dieren leven in erbarmelijke omstandigheden.
 
Lees hier het volledige artikel.