Stropers slachten vijf leeuwen in Limpopo, Zuid-Afrika

Stampersgat,30 november 2019
 
Een grote groep leeuwen is afgelopen maand in Zuid-Afrika op brute wijze afgeslacht door stropers. De stropers hebben grote delen van hun kop en poten afgehakt. Van deze lichaamsdelen worden vervolgens drankjes gemaakt die in de zwarte magie (muti) als heilzaam worden gezien.  
 
Menno Parsons, eigenaar van de ranch waar de slachting plaatsvond, zegt dat zijn mannelijke leeuw Tau (10 jaar oud) en vier leeuwinnen vergiftigde kippenkarkassen gevoerd hebben gekregen. De kippenkarkassen die nog zijn gevonden waren doorspekt met gif waardoor de leeuwen een pijnlijke dood zijn gestorven.
 
Op dinsdagavond vorige week gooide een bende stropers vergiftigde kippen over de twee geëlektrificeerde hekken en wachtte tot de roofdieren ze opaten. De inschatting is dat het zeker een half uur moet hebben geduurd tot de vijf leeuwen gestorven waren.
Daarna sneden de stropers zich een weg door de hekken en gebruikten machetes om vervolgens delen van de koppen en de poten van de leeuwen af te hakken.  
 
Traditionele dokters of genezers gebruiken de lichaamsdelen om drankjes voor lokale klanten. Ook worden de lichaamsdelen naar Azië gesmokkeld en voor enorme bedragen aan dealers verkocht.  
 

Eigenaar Menno zegt: ““Ik vlieg helikopters op anti-stroperijpatrouilles en ga achter stropers aan die op de vlucht zijn om zo de politie en veiligheidsdiensten te helpen, maar je verwacht eigenlijk nooit dat het jou zal overkomen. Ik zorg al 10 jaar voor leeuwen en ze zijn als een familie voor mij. Ik ben niet bang voor deze stropers en ik heb jongens bij me en we zullen op zoek gaan naar hen."
 
Menno zegt verder dat er een verband lijkt te zijn tussen leeuwenboerderijen die worden gecontroleerd en vervolgens worden aangevallen. Hij roept de politie op hun inspanningen op te voeren om dit verband te doorbreken en de bendes te arresteren die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

De provinciale commissaris van de Zuid-Afrikaanse politiedienst luitenant-generaal Neke Ledwaba zei: "De stropers moeten worden gestopt in ter verantwoording worden gebracht". Hij zei dat een team van top anti-stroperijonderzoekers bijeen is gebracht om deze aanval (al de derde sinds oktober) te onderzoeken.  

Eerder deze maand doodden stropers nog vier leeuwen met vergiftigde kip, maar werden gestoord en weggejaagd door bewakers voordat ze hun lichaamsdelen konden afhakken en stelen. Mannelijke leeuwen Thor en Mumford en witte leeuwinnen Isis en Mia werden dood aangetroffen in het populaire Chameleon Village Lion Park in Hartbeespoort ten noorden van Johannesburg. Dit zijn helaas slechts enkele voorbeelden, de lijst met incidenten is oneindig lang.

Lees hier het volledige artikel.