Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Steeds meer aandacht voor het gebruik van bedreigde wilde dieren in ‘medicijnen’ in de politiek

Stampersgat, 16 juni 2022

SPOTS is al enige tijd bezig met een lobby in de politiek. 1 van onze speerpunten is het gebruik van wilde dieren in een specifiek gedeelte van traditionele medicijnen. Het gaat vaak om ernstig bedreigde diersoorten waaronder ook de grote katachtigen. Zeker in een gedeelte van traditionele Chinese medicijnen (TCM) worden bedreigde, wilde dieren gebruikt. De tijger is mede door de vraag naar zijn lichaamsonderdelen, naar de rand van uitsterven gebracht. En nu lijkt de focus van de handelaren zich te gaan verschuiven naar andere katachtigen zoals de jaguar, leeuw en luipaard. Het was reden voor SPOTS om dit punt op de politieke agenda te krijgen. Zeker omdat blijkt dat Nederland een belangrijk doorvoerland is als het aankomt op dit soort handel.

Het bleek een lastig punt om traditionele medicijnen op de agenda van de politiek te krijgen. Het is dan ook meer dan geweldig te merken dat we langzaam terrein aan het winnen zijn. De afgelopen tijd zijn er diverse moties ingediend en aangenomen in de Tweede Kamer. In maart jl. diende Sandra Beckerman van de SP een motie in waarbij de Minister een onderzoek naar de omvang van deze handel in Nederland en de EU moet instellen. En afgelopen week (14 juni) diende Eva van Esch samen met Sandra Beckerman een motie in waarbij wildlife crime onderdeel wordt van overleg tussen het ministerie van Justitie & Veiligheid en de politie en gemeenten. Wildlife crime, inclusief de handel in traditionele medicijnen, zal meer aandacht krijgen nu het een vast onderwerp van gesprek wordt tussen de minister van J&V en de politie en gemeenten. Van Esch: “Voor traditionele medicijnen worden nog te vaak bedreigde dieren en planten gebruikt. Dankzij onze aangenomen motie zal het bewustzijn over de problemen rondom wildlife crime groeien en zullen handhavende organisaties, zoals de politie en de douane, hier extra alert op zijn.”

SPOTS heeft zoals gezegd een intensieve lobby gevoerd op dit thema. We zijn er nog niet maar zijn zoals gezegd super blij dat we in staat zijn geweest dit punt op de politieke agenda te krijgen. Lees meer over onze lobby in de politiek via deze link.

Afbeelding: in een specifiek gedeelte van traditionele medicijnen, vooral traditionele Chinese medicijnen (TCM), worden lichaamsdelen van wilde dieren gebruikt. Vaak gaat het om ernstig bedreigde dieren die hierdoor dreigen uit te sterven, zoals de tijger.