Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

SPOTS waarschuwt toeristen: Houd afstand van wilde dieren!

Stampersgat, 14 juli 2020

Elk jaar voeren SPOTS, World Animal Protection en AAP gezamenlijk een campagne om vakantiegangers op te roepen  om entertainment met wilde dieren te mijden. Nu het vakantieverkeer langzaamaan weer op gang komt, grijpen wij dit moment aan om extra te waarschuwen: houd afstand voor mens én dier. Om deze boodschap kracht bij te zetten, wordt vandaag gestart met een social media campagne. Centraal hierin staat het voorlichtingsfilmpje bijgevoegd bij dit bericht. 

Van dolfijnenshows tot olifantenritten, dansaapjes, selfies met tijgers of cheeta’s en wandelen met leeuwen. Achter dit vermaak schuilt enorm veel dierenleed. Dieren worden uit het wild gehaald of gefokt in gevangenschap – vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De dieren leven in kooien of aan de ketting, worden hardhandig getraind en vervolgens hun leven lang gebruikt ter vermaak van mensen. Als ze ouder worden, worden ze vaak ingewisseld voor een jonger dier. Waar de volwassen dieren blijven, is vaak raadselachtig. Zo is van leeuwen bekend dat deze veelal eindigen in de canned hunting jachtindustrie. Hun skelet wordt dan geëxporteerd naar Azië waar ze verwerkt worden in traditionele 'medicijnen'.

De omgang met wilde dieren is niet alleen schadelijk voor het welzijn van wilde dieren. De coronacrisis leert ons dat contact met wilde dieren ook een gezondheidsrisico voor mensen kan vormen. Wilde dieren kunnen mensen verwonden of via contact ziektes overdragen. We vragen dan ook om ‘social distancing’. ‘Met het pakket aan coronamaatregelen worden we gevraagd om afstand te houden van elkaar, maar dat zouden we ook moeten doen bij wilde dieren’, aldus Simone Eckhardt van SPOTS. ‘Veel mensen willen wilde dieren bewonderen, en dat begrijpen we. Onze oproep is om dat van gepaste afstand te doen. Zodra je als toerist in direct contact kunt komen met wilde (jonge) dieren, is het foute boel. Zowel voor dier als mens: houd afstand!’.

Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden. Bijvoorbeeld door:

  • Niet op de foto te gaan met een wild dier
  • Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
  • Geen olifanten te voeren, wassen of erop rijden
  • Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows). Alleen echtdiervriendelijke opvangcentra te bezoeken, waar niet gefokt wordt met dieren om jonge dieren te houden.
  • Of wilde dieren in het wild bewonderen, vanaf gepaste afstand.
Selfies met wilde dieren zoals cheeta's, zijn zeer gewild. Achter de 'leuke' interactie zit echter een wereld van dierenleed. In het geval van wilde katten; zij worden direct na geboorte van hun moeder verwijderd terwijl ze normaliter anderhalf jaar bij elkaar blijven. Vervolgens wordt het dier dag in, dag uit, door mensen geknuffeld. Bij het ouder worden, worden ze vaak ingewisseld voor een nieuw exemplaar. Het is zeer de vraag waar de volwassen dieren dan blijven.

Kortom, neem je verantwoordelijkheid als je op reis bent en draag zo je steentje bij!