SPOTS roept BN-ers op niet deel te nemen aan dieronvriendelijke excursies

Stampersgat, 31 juli 2017

Dierenorganisaties SPOTS, AAP en World Animal Protection vragen specifiek aandacht bij BN-ers voor excursies waar wilde dieren bij betrokken zijn. Aanleiding is een foto van Emile Ratelband, die hij dit weekend plaatste op zijn Facebookpagina, waarin hij samen met een leeuw op de foto te zien is. Aldus Ratelband is hij een groot dierenliefhebber en weet hij zeker dat er geen dierenleed betrokken is bij deze excursie. Hij weigert in te gaan op de gestelde vragen onder de geplaatste foto over de excursie en doet die af met de opmerking “mensen die niet verder komen dan de buurtsuper, maar zogenaamd wel weten hoe het er aan toe gaat aan de andere kant van de wereld, houdt alstublieft uw onnozele commentaar voor u”.

Dierenorganisaties SPOTS, AAP en World Animal Protection betreuren de foto en reactie van Ratelband. Volgens hen is er heel veel dierenleed betrokken bij dit soort excursies. Als je van dieren houdt, aldus de organisaties, vermijd je dit soort excursies juist.

"Deze foto is zeer waarschijnlijk genomen in Zuidelijk Afrika. Alleen al in Zuid-Afrika leven maar liefst 8000 gefokte leeuwen. Puur gefokt voor de toerist die ermee op de foto kan. Als het dier te groot wordt, is hij te gevaarlijk voor dit soort interacties. Veel van deze dieren eindigen in de jacht, specifiek de canned hunting, of worden bij het volwassen worden gedood waarna hun botten naar Azië worden geëxporteerd. Hier worden ze verwerkt in traditionele medicijnen. Hoe dan ook eindigt het leeuwtje op deze foto niet blij huppelend in de vrije natuur" aldus Simone Eckhardt van stichting SPOTS. 
 

Niet alleen wandelen of knuffelen met leeuwen is een populaire excursie. Olifantenritjes, selfies met aapjes en tijgers, struisvogelritjes en zwemmen met dolfijnen. Het zijn excursies die veelvuldig geboekt worden. Ook veel beroemdheden doen er aan mee.

“Emile Ratelband is slechts 1 van de vele. Beyoncé ging op de foto met aapjes, leeuwen en tijgers en maakte een olifantenrit, Robin van Persie ging op de foto met aapjes en tijgers. Het jammere hiervan is dat zij vaak een voorbeeldfunctie hebben. Mensen zien deze foto’s en willen dat vervolgens ook. Wij roepen daarom BN-ers op na te denken alvorens deel te nemen aan dit soort excursies. Juist omdat ze vaak dierenliefhebber zijn, kunnen wij ons niet voorstellen dat ze dierenleed willen promoten. En dierenleed gaat hand in hand met dit soort excursies” aldus Eckhardt van SPOTS.

Afgelopen week voerden dierenorganisaties SPOTS, AAP en World Animal Protection actie op Schiphol om aandacht te vragen voor dit onderwerp. Op het grote digitale departure scherm werd aandacht gevraagd voor het dierenleed achter dit soort excursies. “Toeristen doen zoiets juist omdat ze van dieren houden. Ze weten niet wat voor leed erachter zit. Bewustwording is daarom essentieel. Ook BN-ers kunnen hierin een belangrijke rol spelen door niet aan dit soort excursies deel te nemen” aldus SPOTS, AAP en World Animal Protection.