Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Slowaakse man gearresteerd wegens illegaal bezit opgezette tijger

Stampersgat, 1 februari 2021

Recent werd in Slowakije een man gearresteerd die in illegaal bezit was van een opgezette tijger. Die had hij afgeschoten in Zuid-Afrika en illegaal geïmporteerd in Slowakije. Vervolgens adverteerde hij op Facebook om klanten te trekken voor dit soort jachtpartijen.

Zuid-Afrika staat bekend om zijn fokindustrie van leeuwen. Deze dieren worden eerst ingezet in toerisme, vervolgens afgeschoten in canned hunting en het skelet geëxporteerd naar Azië. De botten worden verwerkt in ‘medicijnen’ vaak als vervanging van tijgerbotten.

Veel minder bekend is dat in Zuid-Afrika ook een levendige handel is in tijgers. Ook deze dieren worden hier gefokt voor jager en medicijnen. Omdat de tijger geen dier is dat van nature voorkomt in Zuid-Afrika, valt hij buiten elke wetgeving. Aldus de overheid van Zuid-Afrika, is dit dier een exoot en valt het dus buiten de verantwoordelijkheid van het verantwoordelijke Ministerie (DEA – department of Environmental Affairs). Uit een onderzoek van 2015 blijkt dat er zo'n 280 gefokte tijgers in dit land leven in 44 fokcentra. Waar dus geen enkele controle op is.

Het dubbele is; de tijger is in allerlei verdragen tot in de hoogste graad beschermd omdat hij zo ernstig in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Naar schatting leven er nog maar zo’n 3900 tijgers in het wild. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet mag handelen in dit dier – je mag het dus niet bejagen of verhandelen voor lichaamsonderdelen. Als het om een gefokte tijger gaat, wordt het niet gezien als een Appendice I soort en is het dier minder goed beschermd. Maar zeker voor de tijger gelden er dan wel hele scherpe regels zoals bijvoorbeeld dat het fokcentrum geregistreerd moet zijn en er een sterke controle op de handel moet zijn. Dit omdat het vooral de vraag naar zijn lichaamsonderdelen voor gebruik in medicijnen is, die de tijger naar de rand van uitsterving brengt. Middels verdragen probeert men dus dit soort handel te verbieden maar die controle is er dus in Zuid-Afrika. 

En dus blijven berichten zoals deze de media halen. De tijger wordt in Zuid-Afrika afgeschoten in canned hunting of puur gefokt voor zijn lichaamsonderdelen die worden geëxporteerd voor ‘medicijnen’.

Lees hier het volledige artikel.