Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Safaripark Beekse Bergen geeft voorlichting over het knuffelen van welpjes

Stampersgat, 30 april 2020
 
Safaripark Beekse Bergen heeft deze week een video geplaatst waarin ze voorlichting geven over waarom het niet oké is om met jonge welpjes te knuffelen. Vanuit Stichting SPOTS juichen we dit initiatief enorm toe omdat Beekse Bergen een groot bereik heeft en zowel volwassenen als kinderen hier zo op een laagdrempelige manier over worden voorgelicht.
 
Al jaren is SPOTS bezig met een voorlichtingscampagne over knuffelfarms: plaatsen waar toeristen/vrijwilligers in nabij contact kunnen komen met wilde katachtigen, in Afrika vaak leeuwen. De dieren worden gefokt voor de toerist/vrijwilliger; deze kunnen met het welpje op de foto en, wanneer het dier wat ouder wordt en niet meer geschikt is voor knuffelen, ermee wandelen. Wanneer de leeuw volwassen wordt (en te gevaarlijk is voor interacties) gaat het dier terug naar de fokker. Hier is het wachten op een jager die de leeuw in de beruchte canned hunting afschiet. Door al het contact met mensen, is het dier gemakkelijk benaderbaar. Het skelet van de voormalige knuffelwelp wordt geëxporteerd naar Azië waar het dier wordt gebruikt in ‘medicijnen’.

SPOTS heeft gedurende die jaren al het nodige bereikt: zo zijn er richtlijnen opgesteld door de branche organisatie van reisorganisaties, de ANVR, die knuffelfarms als ‘no go’ betitelen wat betekende dat de bij de ANVR aangesloten reisorganisaties (meer dan 250) geen excursies meer aanbieden naar knuffelfarms. SPOTS is initiator geweest van jaarlijkse congresdagen op toeristische scholen waarin dit thema belicht wordt en wij voeren regelmatig voorlichtingscampagnes zoals recent op Schiphol. Het blijft echter essentieel om voorlichting te geven aan hen die wij wellicht niet direct bereiken via reisorganisaties, scholen en campagnes.
 
Al langere tijd zoekt Stichting SPOTS de samenwerking op met Stichting Wildlife en Beekse Bergen. Vorig jaar augustus is er door deze samenwerking een educatiebord tot stand gekomen dat permanent bij het leeuwenverblijf in Beekse Bergen staat. Daarnaast wordt het bord begeleid met een informatiepanel over knuffelfarms. Safaripark Beekse Bergen ontvangt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers en hierdoor kunnen veel mensen over het onderwerp worden voorgelicht. Zeker ook omdat de educatieve dienst van het park ook uitleg geeft over knuffelfarms tijdens rondleidingen.
 
Niet alleen willen we met dit bericht aandacht geven aan het goede werk van de Beekse Bergen, maar willen we daarnaast ook Stichting Wildlife bedanken die enkele van de door Stichting SPOTS ondersteunde projecten helpt!