Rhino and Lion Nature reserve in Zuid-Afrika stopt met het aanbieden van interacties met leeuwen

Stampersgat, 9 september 2019
 
De mogelijkheid om met leeuwenwelpjes te knuffelen is met onmiddellijke ingang gestopt bij het Rhino and Lion Nature Reserve in de Cradle of Humankind, ten westen van Johannesburg.
 
"Het reservaat richt zijn inspanningen opnieuw op dierenwelzijn ... Wat acceptabel was in 1990 toen het reservaat voor het eerst werd geopend, is misschien niet langer acceptabel in 2019," zei Jessica Khupe, brand manager van het reservaat.
 
Recente campagnes hebben volgens Khupe het wereldwijde probleem van interacties met leeuwenwelpen benadrukt en daarnaast aangetoond dat veel touroperators in binnen- en buitenland interacties met wilde dieren nog steeds stimuleren en hierin niet hun verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast voegde Khupe hieraan toe dat het reservaat tegen de weerzinwekkende industrie van canned hunting is.
 
“Als dierenliefhebbers begrijpen we hoe charismatisch de Afrikaanse natuur is. Maar de waarheid is dat onze liefde voor onze dieren hen onbedoeld schade kan berokkenen, ook al willen we dat niet, zei Khupe. "Voor degenen van onze bezoekers die teleurgesteld zijn dat ze niet langer een leeuwenwelp in ons reservaat kunnen knuffelen, is dit het juiste om te doen."
 
De Blood Lions-campagne en -documentaire hebben onethische praktijken blootgelegd die verband houden met interactief toerisme in de natuur, waaronder welpen aaien en wandelen met leeuwen. Het heeft ook aangetoond hoe in gevangenschap gefokte of tamme leeuwen nog steeds worden gedood in de canned hunting industrie en jaarlijks honderden dieren worden geslacht voor de leeuwenhandel naar Azië.

Het 30-jarige natuurreservaat, onder het nieuwe eigendom van de Bothongo Group, zal zich gaan richten op natuurbehoud. Het heeft een driejarenplan opgestart om zijn natuurverblijven opnieuw in te richten en te renoveren met daarbij als uitgangspunt het welzijn van de dieren.
 
Onlangs benoemde Chief Operations Officer van het reservaat, Mike Fynn, drong er bij andere reservaten op aan ook een einde te maken aan de interacties met welpen.  “Het fokken en grootbrengen van dieren met het doel van om welpen te kunnen aaien is ongewenst vanuit het oogpunt van dierenwelzijn. We hopen oprecht dat andere faciliteiten op verantwoorde wijze volgen, 'zei hij.
 
Fynn zei dat de staf van het reservaat een nieuwe mantra had, een 'nurture reserve' te zijn. Dit omvat het verzekeren dat zijn dieren gezond, genetisch divers en tevreden zijn, samen met de belofte om zijn dieren, vooral leeuwen, niet te verkopen of te ruilen, tenzij het gaat om een ​​gerenommeerde, erkende faciliteit of een erkende natuurinstelling.
 
Vanuit SPOTS juichen we dit initiatief toe. Het is dapper van het nature reserve om met deze activiteiten te stoppen omdat de kans groot is dat veel bezoekers hierdoor het park achterwege zullen laten. Het Lion Park in Johannesburg is in het verleden ook gestopt met het aanbieden van interacties met leeuwen, maar door tegenvallende aantallen in bezoekers zijn ze hier toch weer mee begonnen. We hopen dat meer organisaties het Rhino en Lion Nature Reserve zullen volgen en hierin hun verantwoordelijkheid nemen.
 
Lees hier het volledige artikel.