Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Peking stelt plannen op om kritiek op de traditionele Chinese geneeskunde te verbieden

Stampersgat, 4 juni 2020

De autoriteiten in Peking stellen wetgeving op om de kritiek op de traditionele geneeskunde in de Chinese hoofdstad te verbieden en daarbij mensen hiervoor strafrechtelijk te vervolgen. In een door gezondheidsautoriteiten gepubliceerd bericht werd opgeroepen tot openbare indiening over het ontwerp, waardoor eenieder of organisatie zou worden verboden valse of overdreven beweringen te doen over de traditionele Chinese geneeskunde, of deze te gebruiken voor onwettige belangen of om het openbaar belang te schaden. Het zou mogelijk leiden tot de strafrechtelijke vervolging van mensen die de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) bekritiseren of "problemen veroorzaken of de openbare orde verstoren" door de wet te overtreden.
 
De stap komt te midden van een bredere campagne van China om TCM in binnen- en buitenland te promoten. In maart zeiden staatsmedia dat TCG-therapieën een "cruciale rol" speelden bij de preventie en behandeling van Covid-19, en sommige medicijnen werden naar andere landen gestuurd als onderdeel van de internationale hulp van China. De Chinese president Xi Jinping is een fervent voorstander van TCG als een pijler van de industrie en het potentieel om te groeien en te ontwikkelen. Het ontwerp en de toelichtingen van Peking gaven geen details over wat een laster tegen TCG zou zijn. Inzendingen voor openbare feedback zijn open tot 28 juni.

Het geloof vanuit de Chinese Geneeskunde dat er in bepaalde lichaamsdelen van dieren helende krachten zitten is omstreden. Dit geloof heeft geleid tot een enorme stroperij van neushoorns, tijgers en schubdieren (pangolins) die verwerkt worden in 'medicijnen'. Dit breidt zich steeds verder uit zoals naar leeuwen en jaguars. En hiermee worden tal van dieren tot rand van uitsterving gebracht. Dat de Chinese overheid nu bezig is om deze wetgeving te implementeren is dan ook zeer zorgelijk.
 
De medische benadering is in de loop van duizenden jaren geëvolueerd en omvat een breed scala aan behandelingen, waaronder acupunctuur, eetgewoonten en een reeks medicijnen.
Volgens een documentatie van de Chinese staatsraad dat vier jaar geleden werd gepubliceerd, zou de totale waarde van de TCM-industrie van het land tegen het einde van dit jaar 420 miljard dollar bedragen.TCG is het onderwerp geweest van verschillende controverses, waaronder het gebruik van bedreigde dieren door sommige beoefenaars.
 
In november riepen Europese artsen op tot strengere regelgeving nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een hoofdstuk over TCM aan de internationale classificatie van ziekten heeft toegevoegd, waarin wereldwijd beschikbare medische behandelingen worden opgesomd en de gezondheidsbegrotingen van de overheid worden beïnvloed. De WHO zei dat de toevoeging geen goedkeuring was, maar Europese wetenschappers waren bezorgd dat het zou worden gebruikt voor de promotie van TCG. Wetenschappers uit vooral het Westen hebben zich altijd verzet tegen zo’n opname omdat, aldus hen, elk bewijs ontbreekt dat de Chinese aanpak daadwerkelijk helpt. In sommige gevallen zou het, aldus Westerse experts, aandoeningen verergeren.
 
Lees hier het volledige bericht.