Pakkende animatie om aandacht te vragen voor de gefokte leeuw

Stampersgat, 2 oktober 2019

De dierenwelzijnsorganisatie Born Free, heeft een pakkende animatie clip gemaakt die het leven van een gefokte leeuw treffend in beeld brengt.

Je ziet het hele leven van een gefokte leeuw die vooral in Zuid-Afrika te vinden zijn. Al op zeer jonge leeftijd weggehaald van de moeder en vervolgens in contact gebracht met mensen. Zodat hij gewend raakt aan mensen en er veel geld aan het dier te verdienen valt. Veel toeristen en vrijwilligers, onbewust van het leed achter dit soort interacties, betalen grof geld voor zo'n interactie met een schattig leeuwenwelpje. Als het dier te oud wordt om te knuffelen, kun je als toerist of vrijwilliger met hem wandelen. Maar ook hier wordt hij op een gegeven moment te oud (gevaarlijk) voor. 

In het beste verdienmodel voor de fokker, komt er dan een jager die de voormalige knuffelwelp afschiet. Het skelet wordt dan geëxporteerd naar Azië waar vraag is naar de botten van de leeuw; die zouden heilzaam zijn tegen allerlei kwalen en ziektes. En worden daarom veel verwerkt in tonics en 'medicijnen'. Vooral de jacht (canned hunting) roept veel weerstand op bij mensen, daarom goed dat Born Free in deze animatie ook aandacht geeft aan de toerist en vrijwilliger. Die, weliswaar met de beste intenties vaak, evengoed deel uitmaken van dezelfde circel als waarin de jager zit.

We hopen dat de clip heel veel mensen gaat bereiken. Want heel veel ligt in onze handen. Als wij niet langer deelnemen aan interacties met leeuwen (of andere katachtigen), worden er zeker stukken minder dieren gefokt. En blijft veel dieren leed bespaart. 

Het filmpje is hier te zien.