Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Norges Bank Investment Management weert TCM bedrijven als investeerders

Stampersgat, 21 oktober 2021

Norges Bank Investment Management (NBIM) heeft 4 Chinese bedrijven uitgesloten. Motivatie: een onacceptabel risico dat deze bedrijven bijdragen aan ernstige afbreuk van de biodiversiteit van de wereld. Het gaat om de bedrijven China Traditional Chinese Medicine Holdings Co. Ltd., Beijing Tong Ren Tang Chinese Medicine Co. Ltd., Tong Ren Tang Technologies Co. Ltd., en China Grand Pharmaceutical and Healthcare Holdings Ltd. Allen bedrijven die gespecialiseerd zijn in traditionele Chinese medicijnen (TCM).

In een specifiek gedeelte van TCM worden bedreigde wilde dieren en planten gebruikt. Hoewel het om een klein gedeelte van TCM gaat, leidt het wel tot een enorme vraag naar specifieke dieren en planten. Vaak gaat het om zeer ernstig bedreigde soorten die hierdoor dreigen uit te sterven zoals de neushoorn, saiga antilope, wilde ezel, pangolin en diverse grote katachtigen zoals de tijger, leeuw, luipaard en jaguar.

Het NBIM stelt in hun verklaring dat deze bedrijven ernstig bedreigde dieren gebruiken in hun medicijnen. Aldus NBIM leidt dit o.a. tot illegale handel wat uiteindelijk kan leiden tot uitsterving van deze diersoorten. De betreffende bedrijven weigerden ook openheid te geven over waar deze dieren, gebruikt in de medicijnen, vandaan kwamen. Dat zorgde ervoor dat de ethische Board van NBIM als advies gaf te stoppen met deze investeerders.

“There has been no information concerning the quantity of body parts of threatened species that the company used, where the animal parts originated from, what stockpiles existed, and how these were replenished. When such information is lacking, the council assumes that the company contributes to serious environmental damage “, writes the Council on Ethics."

Lees het hele artikel hier.

Bedrijven ook actief in Nederland

Wat zeer verontrustend is, is dat enkele bedrijven genoemd door NBIM, ook actief zijn in Nederland. Zo heeft Tong Ren Tang Chinese Medicine een kantoor in Den-Haag. Wij hebben dit artikel dan ook onder de aandacht gebracht in de politiek immers, NBIM is zeer stellig dat er in sommige aangeboden medicijnen, wilde, bedreigde dieren zijn verwerkt. Het ligt dan in de lijn der verwachting dat deze ook in Nederland en overige EU landen, worden verkocht.

Als SPOTS voeren wij sinds enige tijd een lobby in de politiek op het thema TCM. 1 van de dingen die wij de politiek vragen is dat zij aandringen op een certificatiesysteem. Waarmee TCM aanbieders garanderen dat zij geen wilde, bedreigde dieren en planten verwerken in hun medicijnen. Dit is ook door NBIM gevraagd maar aldus hen weigerden de bedrijven openheid van zaken te geven.


Afbeelding: Environmental Investigation Agency (EIA) deed uitgebreid onderzoek naar het gebruik van wilde katachtigen, zoals (sneeuw)luipaarden, in TCM. De conclusie was dat bedrijven zoals Beijing Tongrentang, deze dieren inderdaad verwerken in hun medicijn. Deze bedrijven zijn ook actief in Nederland en de EU.