Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Neushoornstropers hakken nu de koppen en poten van leeuwen af

Stampersgat, 5 februari 2020
 
Onderzoek toont aan dat bendes in Zuid-Afrika een nieuw doelwit hebben met lichaamsdelen die bestemd zijn voor China en Vietnam. Neushoornstropers lijken nieuwe en gruwelijke koopwaar aan hun illegale boodschappenlijstjes voor wilde dieren te hebben toegevoegd - de afgehakte koppen en poten leeuwen.
 
Een nieuwe studie door natuuronderzoekers suggereert dat er een trend is onder stropers langs de grens van Mozambique en Zuid-Afrika waar leeuwen worden gedood voor hun lichaamsdelen, met name hun tanden en klauwen.
 
Onderzoekers Kristoffer Everatt, Rae Kokeš en Carlos Lopez Pereira waarschuwen dat minstens twee recente zendingen leeuwentanden en klauwen bestemd waren voor Vietnam, terwijl Chinese toeristen naar verluidt een vergelijkbare vraag voor deze producten in Kenia. Everatt en zijn collega's zeiden dat ze de eerste gevallen van het "oogsten" van leeuwenkoppen en poten in de buurt van de grens van Mozambique en Zuid-Afrika in 2014 al meldden en dat in alle daaropvolgende gerichte aanvallen op leeuwen in het Limpopo National Park deze lichaamsdelen ook waren verwijderd.  
 
Everatt zegt hierover: "Deze toename in het verwijderen van koppen of gezichten en poten van leeuwen in en rond Limpopo National Park, samen met de inbeslagname van leeuwentanden en klauwen op de luchthaven van Mozambique, duidt op een recente vraag specifiek naar leeuwentanden en klauwen van leeuwen. In een dergelijke situatie is het waarschijnlijk dat de keuze van stropers voor tanden en klauwen in plaats van het verwijderen van volledige skeletten een manier is om hun rendement te optimaliseren en tegelijkertijd de kosten te verlagen. Het is ook mogelijk dat gevestigde neushoorns en olifantenstropers en handelaren die al in de regio actief zijn, eenvoudigweg leeuwendelen hebben toegevoegd aan hun lijst met illegale producten voor dieren in het wild. Deze hypothese wordt ondersteund door interacties die we hebben gedocumenteerd tussen stroperij van leeuwen en olifanten, waaronder het gebruik van gestroopte olifanten als aas om leeuwen te doden en een in beslag genomen lading met een mix van olifantenivoor met talloze leeuwentanden en klauwen bestemd voor Vietnam” aldus Everatt.

Everatt erkent dat, hoewel het onderzoek is gebaseerd op een beperkt aantal stroperijzaken grenzend aan het Kruger National Park, hij van mening is dat de plotselinge trend moest worden gemeld in het licht van de potentieel "verwoestende impact die het zou kunnen hebben op andere leeuwenpopulaties in heel Afrika.
 
Verder zegt hij “We raden ten zeerste aan dat Afrikaanse regeringen, gebiedsbeheerders, natuurbeschermingsorganisaties, onderzoekers en de wereldwijde natuurbeschermingsgemeenschap waakzaam en snel handelen om deze opkomende en ernstige bedreiging voor wilde Afrikaanse leeuwen en andere grote katten aan te pakken. "

De studie legt ook een mogelijk verband tussen de nieuwste trend in tanden en klauwen en de toenemende rol van Zuid-Afrika bij het exporteren van leeuwenbotten en andere leeuwenproducten naar het Azië. In een uitspraak in 2019 oordeelde rechter Jody Kollapen van de Pretoria High Court dat de exportquota voor leeuwenbotten voor 2017 en 2018 onwettig waren.
 
Op continentaal niveau schatten onderzoekers dat de totale populatie wilde leeuwen in Afrika is gedaald tot ergens tussen de 37.000 en 20.000 - vergeleken met meer dan 400.000 in het midden van de jaren vijftig. Zuid-Afrika heeft een populatie van ongeveer 3.000 wilde leeuwen en naar schatting ruim 6.000 gevangen leeuwen die worden gefokt door de jacht- en leeuwenbotindustrie. Dit aantal is niet zeker, andere schattingen benoemen getallen tussen de 8.000 en 10.000 leeuwen. 
 
Het betrokken ministerie heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar op de nieuwste studie over stroperij van deze lichaamsdelen van leeuwen. In juli 2018 zei de afdeling echter dat er geen waarneembare toename van stroperij van wilde leeuwen in Zuid-Afrika was geweest, maar erkende dat “er een toename lijkt te zijn in stroperij van in gevangenschap gefokte leeuwen voor lichaamsdelen (koppen, poten en klauwen) ”.
 
"Zuid-Afrika heeft door zijn ervaring met neushoorns en andere stroperij geleerd dat deze illegale toeleveringsketens heel moeilijk te ontbinden zijn zodra ze eenmaal gevestigd zijn, en probeert te voorkomen dat een dergelijk scenario zich voordoet," zei het departement.
 
Volgens de laatste studie over leeuwenstroperij in Limpopo National Park, wordt geschat dat de populaties van wilde leeuwen in Afrika de afgelopen 21 jaar met ongeveer 43% zijn afgenomen. Everatt en zijn collega's documenteerden ten minste 49 leeuwenmoorden in de nationale parken Limpopo, Kruger en Banhine tussen 2011 en 2018. Ze zeiden dat er ook een merkbare toename was in het gebruik van gif om leeuwen te doden vanaf 2013 en dat alle gerichte leeuw stroperij evenementen betroffen vergiftigd vlees, strikken met lokaas of vallen.
 
Lees hier het volledige artikel.