Knuffelfarms = dierenmishandeling. Bezoek geen knuffelfarms!

Misstanden in Mexico, jaguars worden ingezet om te zwemmen met toeristen

Stampersgat, 12 februari 2020
 
Zorgwekkende ontwikkelingen in Mexico. Natuurfotograaf Steve Winter heeft het misbruik van tamme jaguars waarmee toeristen kunnen duiken en selfies maken in Cancún, Quintana Roo, aan de kaak gesteld. De National Geographic-fotograaf plaatste twee van zijn eigen foto's op zijn Instagram-account waarvan hij zegt dat ze dienen als bewijs van de uitbuiting van de grote katten in de badplaats aan de Caribische kust. Eén foto toont twee jaguars die geketend zitten in een boot in Cancún, waar toeristen de katachtigen kunnen vergezellen terwijl ze zwemmen in de Caribische Zee. Een tweede foto genomen in Cancún toont een jaguar in de zee met drie mannen op waterscooters op de achtergrond.
 
"Praktijken waarbij dieren worden ingezet voor vermaak van toeristen en geëxploiteerd worden komen overal ter wereld veel voor en het is belangrijk dat we uitkijken naar onbetrouwbare toeristische activiteiten die selfies van dieren bevorderen!" Schreef Winter in een onderschrift onder de foto. “Dit moet stoppen en het is onze verantwoordelijkheid als toeristen om geen foto's te maken met dieren. Ik vraag mezelf altijd af waarom we dit doen? Het lijkt misschien cool om te doen (een selfie maken met een tijger of een luipaard of olifant), maar er is zoveel pijn, trauma en dierenmishandeling dat deze dieren mensvriendelijk houdt. Grote katten zijn niet geëvolueerd om 'vrienden' te zijn met mensen.’ aldus de fotograaf.
 
Winter waarschuwde mensen op zoek te gaan naar "dierenfoto-toerisme-operaties", en legde uit dat er een zeer grote kans is dat plaatsen die "big cat selfies" aanbieden gekoppeld zijn aan dubieuze fokactiviteiten en in sommige gevallen commerciële trofeejacht operaties. Mensen moeten meer weten over de handel en selfie-industrie met grote katten. Van Thailand tot Zuid-Afrika, grote katten vertegenwoordigen vaak het gezicht van de handel in wilde dieren en planten. Als je je vrienden of familie ziet deelnemen aan activiteiten zoals op deze foto, laat ze weten dat dergelijke bedrijven vaak worden gekoppeld aan fokprogramma's, illegale handel in lichaamsdelen en welpen, "zei hij.

Het aantal jaguars dat in het wild in Mexico leeft is gestegen van 4.000 in 2010 tot 4.800, maar de katachtige wordt nog steeds beschouwd als een bedreigde diersoort. Ecologie-experts en natuurbeschermers hebben er bij de autoriteiten op aangedrongen een gecoördineerde inspanning te leveren om de populatie te beschermen, die wordt bedreigd door stroperij, verlies van leefgebied en door huisdieren overgedragen ziekten. De National Jaguar Conservation Alliance waarschuwde in december dat de zwarte markt in China de grootste bedreiging vormt voor jaguars in Mexico en zei eind vorige maand dat er aanwijzingen zijn dat de katachtigen het doelwit zijn van hun geslachtsdelen.
 
We juichen het toe dat deze fotograaf mensen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid in deze kwesties. Ook vanuit SPOTS kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat toeristen hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Wanneer je deelneemt aan dergelijke activiteiten ben je onderdeel van het probleem en houd je het in stand. Denk dus goed na voordat je deelneemt aan activiteiten waar dieren bij betrokken zijn!
 
Lees hier het volledige artikel.