Arrestaties na ontdekking van 342 kilo leeuwenbotten

Stampersgat, 9 oktober 2019

Recent werd op OR Tambo International Airport (Johannesburg) een verdachte shipment onderschept. De cargo werd niet begeleid door de juiste documenten waardoor de politie achterdochtig werd. Het bleek te gaan om 342 kilo leeuwenbotten, verpakt in 12 dozen. De eerste arrestaties zijn inmiddels gedaan. De bestemming was Maleisië. 

In Azië is grote vraag naar leeuwenbotten die als vervanging dienen voor tijgerbotten. Landen zoals Maleisië zijn vaak doorvoerpunten voor de lading die uiteindelijk veelal eindigen in Laos, Vietnam en China. De lichaamsonderdelen, veelal botten, worden verwerkt in tonics en 'medicijnen' omdat ze heilzaam zouden zijn tegen allerlei kwalen. Omdat de tijger goed beschermd is, wordt het steeds lastiger zijn botten te gebruiken. Vandaar dat uitgeweken moet worden naar vervanging en die wordt veelal gevonden in het dier de leeuw, die stukken minder goed beschermd is. 

Recent nam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) traditionele medicijnen, waaronder traditionele Chinese medicijnen (TCM) op in hun ICD. Natuurbeschermers, waaronder SPOTS, hebben hier kritisch op gereageerd. Wij hebben niets tegen traditionele medicijnen maar het is een feit dat in TCM veel lichaamsonderdelen van bedreigde (dier)soorten worden gebruikt. Het brengt veel dieren naar de rand van de afgrond; ook de leeuw wordt nu steeds meer illegaal bejaagd door de vraag. Wij vrezen dat door de opname in ICD, de groei alleen maar groter wordt. Zeker omdat China meer en meer belangen krijgt in landen waar veel van deze diersoorten leven.

Dit incident op de luchthaven van Johannesburg versterkt dit alleen maar. We hebben geen idee waar de leeuwenbotten vandaan komen dus is het heel wel mogelijk dat er wilde leeuwen gestroopt zijn hiervoor. Het zou zelfs kunnen dat via dit soort handel ook illegaal tijger onderdelen verscheept worden. De tijger wordt in Zuid-Afrika gefokt. Handel in tijgerbotten is al helemaal verboden. Heel zorgelijk dus...

Lees het artikel hier

Foto: leeuwenbotten zijn zeer gewild in Azië waar ze gebruikt worden als vervanging van tijgerbotten. Het leidt meer en meer tot illegale handel in het al bedreigde dier de leeuw. Copyright: Blood Lions